2010. október 27., szerda

EXTRA MÉRETŰ TEJSZÍNES CITROMTORTA


Ivánkám volt bölcsis dadusának 40. születésnapja volt. Szerveztek is neki egy meglepetés szülinapi bulit, én sütöttem neki a tortát. Persze jó nagynak kellett lennie és citromosnak is,mert az a kedvence.
Gondoltam,hogy azt sütöm meg, amit apósomnak, a vajasat, csak nem diabetikusan, amikor rátaláltam erre a receptre a desszert.eu-n.
Ez tejszínes, könnyed. Nem akartam zsákmacskát, ezért pici adagon kipróbáltam a krémet, hát...vérre ment köztünk,hogy ki mennyit egyen belőle :) Egyszóval: mennyei finom.
Az adagot egyből meg is dupláztam, hisz a 30-as formámba készítem. Erre csak egy piskótalap kell, az aljára, na de a tortaforma alacsony. Ezért a már fekete-erdő tortánál használt technikát vetettem be, csak ezúttal nem alufóliával tekertem be a müzlis kartont, hanem folpackal. Így megmagasítottam a peremet, nem is kicsit. De nem is baj, hisz majdnem tele lett!!!! Csak néztem, milyen magas is lett.
Na de a recept. Aminek persze, a felét vegyétek, ha ti is meg szeretnétek sütni, csak átlag tortaformában:
  • 4 tojásból piskótalap
  • 1 l 20%-os tejföl
  • 1 l tejszín
  • 4 db nagyobb citrom (reszelt héja is leves is kell!!!)
  • 260 g cukor
  •  1,75 csomag babapiskóta (a recept egy sima tortához 14 db-ot írt, én úgy pakoltam,hogy nem számoltam, csak kiraktam a sorokat...., ami a sima tortánál szimpla sor, de én kétszer is raktam babapiskótás sort)
  • 30 g zselatin
  • díszítéshez is tejszín, citromkarikák és citromfű levél
Elkészítettem hagyományos módon 1 db tortakarikát, majd hagytam kihűlni. Kiszedtem a  formából, leszedtem a papírt róla, majd vissza beletettem a formába, papírral a "fenekén" . Aztán kibéleltem a formámat a folpack-os kartonnal.



A zselatint a csomagolását követően elkészítettem, és hagytam hűlni.. Közben kikevertem a tejfölt a cukorral, belereszeltem a citromhéjat, és a citromok kifacsart levét. Ha kihűlt a zselatin oldat, akkor azt is belekeverem.
Ezután vertem fel a tejszínt, és óvatosan belekevertem. A legeslegnagyobb tálam kellett ehhez.....Szemre harmadoltam az adagot. Rákentem a piskótára 1 réteg krémet (jobban mondva öntöttem, és úgy kentem el), majd szépen szorosan kiraktam a tetejét babapiskótával.
Megint krém, megint piskóta. A végén pedig a maradék krémet rákentem.

Hűtőben fagyasztottam egy egész éjszakán át.
Másnap szépen lecsatoltam a formám szélét, aztán óvatosan lehúztam róla a folpack-ot. Nagyon szépen le is jött.
Ezután, vertem fel tejszínhabot, amit zselatinnal rögzítettem. Ismét arra az álláspontra jutottam, hogy nagyon nagy a torta, nem szélesítem és magasítom még a habbal is....
Szóval körbekentem tejszínnel a tortát, és fogas habkártyával mintáztam. Ja, és a lényeg. Amikor a tortaforma aljáról ráraktam a tálcára a tortát....Leszedtem a sütőpapírt, és még a kartonkerettel együtt tettem át. Gondoltam talán ez is fontos lépés lehet....
A tetejének a szélét végig tejszínhab-halmoztam. Megmondom őszintén elég lágyra sikerült most a habom...
Aztán a vékonyra vágott citromkarikákat egy oldalon középig bevágtam, és mindkét felét a másik irányba fordítva picit megcsavarta, és úgy állítottam bele a halmok közé. Mindezt a szélére. A közepére citromkarikákat fektettem, hogy elférjen a 40 szál gyertya, (mert ugye abba is tudják szúrni)köré pedig még egy-két tejszínhabhalmot nyomtam.
Citromfű kinti kapacitása befuccsolt, hisz hideg van. Azért találtam még egy pár friss, zöld hajtást, le is csipkedtem, és bevittem. Szűrőn át megmostam, és lecsepegtettem. Nagyon picurikat találtam csak, így csipesz segítségével szúrtam a középre halmozott tejszínekbe, lehetőleg úgy, hogy a levelek mindig a kör pereme felé hajoljanak.
Ez az első ilyen tortám, szerintem elég tűrhetően sikerült. A bulin ízlett és tetszett is, a lényeg meg nekem ennyi.
Lehet születésnapomra ilyet sütök nemsokára magamnak!!!!

2010. október 25., hétfő

EXTRA MÉRETŰ FEKETE-ERDŐ TORTA



Kértek tőlem egy fekete-erdő tortát, de olyat, amilyen nagyot, amilyet csak lehet. Hát nekem a 30-as átmérőjű a legnagyobb. Viszont én úgy éreztem,hogy túl alacsony a forma a karika nagyságához, így a fiúk müzlis dobozának kartonját kettévágtam, és köréhajlítottam. Naná,hogy nem akart megmaradni, de sodrófára sodortam a kartont, és így már tartotta a körívet. Bevontam alufóliával, és tettem a formába, így magasítottam meg a peremét. Ebbe került 12! tojásból kakaós vizespiskóta.
Villanysütőben sütöttem, a gázsütőben nem mertem volna egyszerre sütni egy tortára való piskótát! Így is tettem a  közepébe, mikor már kezdett szilárdulni a piskótamassza egy fém tűt, hogy a közepe is szépen süljön, ne csak lötyögjön.
Amikor kisült, körbevágtam a formából, és leszedtem a szélét, majd rácsra tettem kihűlni. Amikor tényleg hideg volt, szeleteltem 3 felé keresztben.
A töltelék kétféle volt. Egy a felvert, zselatinnal fixált tejszínhab. A másik pedig a meggyzselé, aminek az összetevője:
  • 6 dl meggylé (befőtt leve)
  • 80 g Dr. Oetker vaníliás pudingpor
  • 120 g cukor
  • 400 g jól lecsepegtetett meggybefőtt
Elkészítését illetően, a befőttet leszűrtem,és szűrőben csepegtettem le a meggyeket. A felfogott meggyléből kimértem amennyi kellett, és kikevertem cukorral és pudingporral. Tűz fölött állandó kevergetés mellett sűrűre főztem. Kavargatva hűtöttem is ki langyosa, amikor is beletettem a lecsöpögtetett meggyet is.
A tejszínt is és a meggyzselét is külön-külön habzsákba töltöttem. Illetve én neylon zacskót használtam erre, és két műanyag kinyomócső csatlakozót, mert annak jó nagy a kimeneti csöve, és ráadásul egyforma. Lényeg,hogy kiférjen rajta a meggyszem.
A piskótakarikákat egymás mellét tettem, majd kettőt megtöltöttem vele. Köröket nyomtam, felváltva. Egy kör tejszín, egy kör meggyzselé, és így tovább. A másik lapot ugyanígy, csak a másik töltelékkel kezdtem.

Így elvileg a szelet sokkal mutatósabb, mikor felvágják. Rátettem egymásra a betöltött piskótákat egy tálcára, majd ráhelyeztem a felső piskótalapot is. Kívülről és a tetejét is áthúztam tejszínhabbal, majd egy éjszakán át hűtöttem.
Másnap frissen díszítettem, még felvert tejszínhabbal, és csokidísszel és csokiforgáccsal. A csokit magam temperáltam, és a díszhez pici olajat használva olvasztottam fel a csokit. Majd sütőpapírra össze-vissza folyattam a csoki, és hagytam megszilárdulni. Díszítéskor ebből törtem. A temperált csoki forgácsolásnál nem ragadt, nem tapadt, nagyon jól lehetett vele dolgozni! Van még belőle, egy igazi kincs!:) Hisz egyszerre nem 10 g-ot csinál az ember....
A torta oldalát szerettem volna habzsákkal függőlegesen felhúzni, de már így is túl széles és magas volt a torta, így döntöttem a fogas habkártyás díszítés mellett.

2010. október 24., vasárnap

ELSŐ BARBIE TORTÁM



Sosem sütöttem még Barbie tortát, mivel nekem fiaim vannak, de már rég ki akartam próbálni!
Itt volt a remek alkalom, egy kislány szülinapja....
Tejszínes málnatortát szerettek volna, de a málnát azt adták hozzá, fagyasztottat. Ahogy a Barbie-t és a gyönyörűséges tortaüveget is! Abba a tortaüvegbe beleszerettem! Remélem egyszer nekem is lesz egy olyanom!:)
Van nekem egy félgömb formám, amit elővettem, hozzá sima tortalap forma is. Készítettem 8 tojásos vizes piskótát, majd beletöltöttem a jelig a félgömb formába a masszát, és még 3 lapra is futotta.
A félgömböt formában hűtöttem ki. Majd megtöltés előtt tettem alá sütőpapírt is, hogy könnyebb legyen majd kiborítani a kész tortát.


A krémem:
  • 500g málna
  • 100-130 g cukor (attól függ mennyire savanyú a málna)
  • 15 g étkezési zselatin
  • 5 dl tejszín
A málnát betettem turmixgépbe a cukorral együtt, és pépesítettem. Ezt lehet persze botmixerrel is, én azt nem szeretem használni. Ebbe öntöttem  a feloldott, felmelegített, majd lehűtött zselatint is. A tejszínt kemény habbá vertem, majd óvatosan  egybeforgattam az egészet. Ezzel töltöttem a félgömb formát, aminek félgömb a belseje is. A karimáját is jól megkentem, majd ment rá a piskótakarika, bőven krém, piskótakarika, krém, majd piskótakarika.A krémet kinyomózsákból töltöttem a piskótalapok közé, mert úgy biztos,hogy azonos magasságot kapok.
Picit megkentem a tortalapokat kívülről is, de egy éjszakára betettem az egészet a hűtőbe,hogy összeérjenek az ízek.

Másnap a tortaüvegre borítottam, levettem róla a papírt.
Az egészet szépen átkentem a krémmel kívülről, épp,hogy elég lett.
A Barbiet ruha nélkül használtam, folpackba tekerve. Elég gagyi folpackom van, szenvedtem is vele rendesen...A tetejét a tortának X alakzatban bevágtam, és a közepébe nyomtam a babát. Nyomtam volna még, de nem ment tovább.... Akkor jött a pánik... Hisz csak a csípőjéig ért a babának a "szoknya".
Elővettem a fomixot, de nem akart ragadni a folpakra, meg nyomta a súlya lefelé a habos szoknyát....Le kellett vennem... Végül a derekától haladva körkörösen húztam vízszintesen a habcsíkokat, pótolva ezzel a kieső részt. Ha jobban megnézitek a képeket, a mell résznél nem is akart megmaradni a hab. Egyszerűen nem szeretett a folpack semmit sem.....De már nem akartam belenyúlni, mert csak rontottam volna már rajta.
Amikor megvolt a forma, vertem még fel tejszínhabot. Az elejét a ruhának fehérrel húztam fel, majd a többit meg rózsaszínnel, amit piros gél állagú ételfestékkel színeztem. Használtam még előre vásárolt arany színű cukorgyöngyöket és kék és rózsaszín marcipán virágokat is. Színeztem még kék tejszínhabot is, lehet már nem kellett volna, de nekem így lett kerek egész,hogy az aljára is tettem "csipkét",és a ruhájának is raktam egy kis ívet felül.Jah, és hátul is próbáltam fűzőt.....
A hajába gumit, formix-szalagot, majd arra egy virágot tettem. Elég kócos baba volt(hiába lett átfésülve), nem tudtam kontyot csinálni neki. Pedig úgy biztos elegánsabb lett volna....
Ízre is, és külsőre is dicsérték.
Ti véleményetek?
 Káosz háttérrel így néz ki!.....

2010. október 16., szombat

Anyósom 58. születésnapjára...



Nem tudnék nevet adni ennek a tortának, ez egy VALAMILYEN torta:)
Mondanám,hogy fehér-barna, de abban sem lenne igazság....
Inkább írom, ti meg majd a véleményt....
Sokáig gondolkodtam, milye ízűt kéne neki sütni. Kérdeztem a családomat is, a vanília és a csoki között vaciláltak. Aztán úgy döntöttem,hogy nem kell feltétlenül választani, mind a kettő lesz benne.
Na, de ha vanília-csoki a krémösszhang, akkor sima és kakaós piskóta is lesz benne. Gondoltam milyen szép lesz, a sárga-barna-sárga barna.
Merész voltam, és egybe sütöttem ki a lapokat, nem külön-külön, ahogy szoktam. Még egy éve az egyik ismerősöm adta nekünk a villanytűzhelyét. mivel neki csak kint porosodott, ahová költöztek, ott már volt egy szuperebb. Szóval egy tepsi somlóit kért cserébe. Megjegyzem, még mindig nem sütöttem meg neki,mert nem hozott át tepsit. Ha én abba viszem, annak a tepsinek keresztet vethetek...:D Bár, akkor is jó biznisz lett volna. Mindkét lányának mostanában lesz a szülinapja, talán a torták is felérnek egy somlóival :-)
Na, de ez nem hőlégkeveréses, próbáltam már pár dolgot sütni benne,de mindig kudarc ért, jobbnak találtam az én gázsütőmet. Egyedül a melegszendvicset volt jó abban sütni. A főző részét sűrűbben használom,mert a gázon nekem csak 3 rózsa van, ami elég sokszor bizonyul kevésnek.
Szóval visszatérve a piskótához, úgy voltam vele,ha nem sikerül, akkor még mindig van rá időm,hogy másnap süssek egy újat. Általában 9 tojásos vizes piskótából készítek egy tortát. Azt ugye nem tudtam volna felezni, így 8 tojásosra gondoltam, és mivel 2-2 lappal számoltam, így több réteg a  krém is, mondom nem lesz az lapos. Tehát 4 tojásos vizes piskótát sütöttem egybe! Tudom, sokan mosolyognak, de nekem baromi nagy szám volt, hogy szépen megsült! A gázsütőmben az ilyen már az alján rég szén, miközben a közepe még folyós!!!
Óriási sikerélmény volt ez, de nem tudom, ugyanez működni fog-e 9 tojásnál is.......
Mindegy, megsütöttem egy ilyet simán, és egyet kakaósan is.
Sima piskótához használtam:
  • 4 tojássárgája
  • 7,5-8 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál víz
  • pici reszelt citromhéj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 4 tojásfehérje
  • pici só
Kakaóshoz:
  • 4 tojássárgája
  • 8 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál víz
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 4 tojásfehérje
  • pici só
Szóval mindkét lapot úgy sütöttem,hogy csak az alját béleltem ki sütőpapírral a formának (23-24 cm-es), az oldalával semmit sem csináltam. Mikor belekentem a krémet, arra törekedtem,hogy kifelé húzzam a krémet,hogy a szélén magasabban legyen, mint a közepén, így nem púposodik ki,hanem szépen, egyenesre sül. Amikor megsül, akkor késsel tépen körbelazítom, és egyszerűen lecsatolom róla a szélét.
Így is lett. Mindkét piskótát hűtés után megszabadítom a sütőpapírtól, madj ketté vágom.
Így lesz 2 fehér, és 2 barna piskótám.
A krémeket feleztem mennyiségileg, így fél adag vaníliásat és fél adag csokisat készítettem.
Vaníliás krém:
  • 2 dl tej
  • 20 g vaníliás pudingpor
  • 2 púpozott evőkanál cukor
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 dl víz
  • 1/2 cs. Dr.Oetker étkezési zselatin
Csokis krém:
  • 2 dl tej
  • 20-22 g csokis pudingpor (fél csomag)
  • 2 púpozott evőkanál cukor
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 dl víz
  • 1/2 cs. Dr.Oetker étkezési zselatin
Megfőzöm a pudingokat, és kihűtöm keverés közben őket.  Majd a zselítint vízzel felolvasztom gázon, és azt is kihűtöm. A felvert tejszínhabbal összekeverem. Majd hűtőbe teszem. Ha kihűlt a puding, összekeverem óvatosan a tejszínhabbal. Így lesz ugye két krémem.
Tálcára papírcsipkét teszek, és kezdődhet is a tortatöltés. Először kakaós piskótalap, majd vaníliás krém. Na, és ekkor jött a hoppá....Mert ugye sima piskóta jön,de a szín...Itt akkor átfedés van. Sárgára sárga jön. Mindegy, tök hülye vagyok, totál benéztem a dolgot, de ez már sajna így lesz megtölte. Szóval a sárga krémre jön a fehér piskóta, arra pedig a csokis töltelék. Arra a kakós piskóta, majd a sárga krém, majd megint a sima piskóta. Itt fogynak el a piskótalapok. A maradék csokikrémmel megkenem a tetjét, és vékonyan szépen az oldalát is átkenem. Ezt beteszem legalább egy éjszakára a hűtőbe, hogy szépen "kifaggyon" az egész.
Másnap jön a tortaburkolás.Sima formixot veszek elő, 1 kg-ot, de hamar rá kellett jönnöm,hogy az kevés lesz...
Szépen kinyújtottam,madj raktam volna rá a tortára, mikor már megfelelő nagyságúra kinyújtottam, és olyan szépel szakadt, mint annak a rendje. Na, gyorsan megint egybegyúrtam, és raktam még hozzá. Ezek szerint nem volt meg a kellő vastagság. Nem vagyok még nagyon tapasztalt fomix terén, ezért a párom segítségét kértem, ő az egyik oldalról nyúlt alá, én meg a másikról, így tettük rá a tortára. Mivel ennek van súlya, gyorsan le kellet vágni a  felesleg nagyját, mert a súly húzta le az egészet, és sajna nagy a sansz ilyenkor, hogy nem onnan szakad le, ahonnan mi szeretnénk.
Persze nem olyan egyszerű a burkolás, mint azt gondolná az ember, és a neten nézi...Oh, ez gyerekjáték, modtam én is magamba. Hiába lestem el a technikákat, mégis volt, ahol gyűrődött lett, vagy elszakadt az oldala....Simító eszköz híjján a kezemet használtam. Ez van. Jah, és még egy....A tortát vizes ecsettel átkentem, mielőtt rátettem a burkolatot.
Amikor kész lettem, nem túl szép látvány fogadott, de lesz majd szebb is, csak GYAKOROLNI kell.
Maradt még ki formix, ebből használtam még fehéret, sodortam egy csíkot, amit utólag látva vastag lett, kb ujjnyi nagyság volt az átmérője, ha nem nagyobb, lehet vékonyabb majd legközelebb. A torta alját vékony csíkban bekentem vízzel, és odatapaszottam körbe a csíkot. Szépen odanyomogattam,hogy odaragajon. Majd járkáltam,mint tojógalamb, hogy most mivel készítsek bele lenyomatot????Derelyevágót láttam,hogy oldalára borítva nyomják az anyagba, na de az enyém bébimérerű,és még lyukacsos is....De mást nem találtam, így azzal próbálkoztam, elsőre nem is lett annyira rossz. Fehér formixot nyújtottam még ki és abból szaggattam köröket, kis pogácsa szaggatóval. Majd kézzel még szétnyomogattam egy kicsit, főleg a szirom tetejét,hogy vékonyabb legyen. Szépen felépítettem egy rózsát. Majd rájöttem,hogy egy az kevés lesz, és még készítettem egy másikat. Aztán mondom nem lehet páros, és így lett 3.
A leveleket és szirmokat csokigyurmából szerettem volna, de a nagy kapkodásban megégett a csokis, és borzasztó lett, nem tudtam vele dolgozni. Gondoltam keverek ki fomixból barnát. Nem tudom miért gondoltam,hogy a piros éa fekete szín nekem barna fog lenni,mert olyan sötét padlizsánba ment át, mint a parancsolat....Na, még fekete, még fekete, és lett ez a szín, amit meg nem mondom milyen lett....(gélfestéket használtam, Wilton márkát)
Az elejére a kinyújtott sötétből számos kiszúró formával  készítettem 58-at, hát.......nagyon gagyi az 5-ös.....

Oldalára meg a 3 unokáját jelképezve egy gomb jelet (Iván), egy csillagot (Milán) és egy Z betűt (Zalán) "ragasztottam" fel. Tudom, van több unokája is, de ezt most a mi családunktól kapta....



A tetejére sodortam egy vékonyka rudat, azt tettem ívelten rá, majd leveleket is gyártottam hozzá. A rózsákat ragasztottam fel először, hogy ahhoz nézzem, hová tegyek levelet. Annyi mindent szerettem volna még rátenni, de 1. már indulnunk kellett köszönteni, 2. azt mondta nekem egy kedves ismerősöm,hogy a kevesebb, néha több.
Szóval így készült a tortám. A kapkodásban otthonmaradt a  fényképezőm, pedig a szeletet is érdemes lett volna lekattintani, mert szerintem nagyon mutatós volt!!!! És nagyon passzolt a két íz, mármint a csoki-vanília! Máskor is készítek ilyet! :)
Az írásomban hol jelenidőt, hol múlt időt írok, bocsesz érte, nem író vagyok, csak mezei háziasszony...

2010. október 14., csütörtök

HABOSKÁVÉ CSÉSZÉBEN


Nagymamám 72. születésnapjára sütöttem.
Nagyon rég szerettem volna már csésze tortát sütni...
A csíkos megoldás is mozgatta a fantáziámat, és a tejszínes kávékrém kidolgozása is tervbe volt véve.
Ez a torta minderre esélyt adott. Sokat tanultam belőle!
Lássuk.
Egy nagy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral, és abba sütöttem 1 nagy piskótát. Hogy mit raktam a tésztába?
  • 6 tojássárgája
  • 12 evőkanál cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 6 evőkanál víz
  • 10 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál instant kávépor (én Lidl-eset használtam)
  • 1 cs. sütőpor
  • 6 tojásfehérje
  • csipet só
Nem írom le, hogy hogy készítettem a piskótát, hisz az előző tortáimnál már taglaltam.
Ebből a piskótából vágtam 4 karikát, egy nagyobbat és 3 kisebbet. Persze volt átmenet, nem egyforma nagyságúak voltak. A kör kivágásához én egy pici jénai tálat használtam. Jobb híjján...:)Az volt a sablonom:)
A krém, ami váltig állítom,hogy nagyon finom lett:
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 4 púpozott evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál instant kávépor
  • 4 dl tejszín
  • 1 dl víz
  • 1 cs. Dr.Oetker étkezési zselatin
Hogy készítem el? A pudingport kikeverem cukorral, és egy pici tejjel. A többi tejet forrni teszem,ebbe teszem bele a kávéport, ami persze fel is olvad. Majd hozzácsorgatom a pudingsűrítményt, és sűrű krémmé főzöm. Kevergetve kihűtöm.  A zselatint vízben felodlom,majd melegítem, mindaddig, míg a szemcsék eltűnnek belőle és átlátszó nem lesz. Nem kell felforralni!!!!
A tejszínt félkemény habbá verem, és ebben az állapotában öntöm hozzá a  kihűtött zselatint, majd tovább verem a habverővel, míg kemény nem lesz. Ezután hűtőbe teszem. Csak akkor veszem ki, mikor a pudingom hidegre kihűlt. Ekkor szépen, óvatosan összekeverem a tejszínt a kávés pudinggal. Ezzel töltöm meg a lapokat, amiket egy tányérra rakok, de a nagyobb oldala van lenn, szóval fordítva pakolom, mint ahogy a végén lesz. Kívülről is átkenem a krémmel, majd kihűtöm. Na, itt nekem máris bibi volt, hisz frissen készítettem el, és burkoltam is be. NE! Ne tegyétek. A burkolás előtti napon idáig jussatok el, ha ti is meg szeretnétek sütni!
Szóval....A burkoláshoz formixot használtam. Fehéret és pirosas árnyalatot. A fehér adott volt, csak szépen átgyúrtam a formixot. Abból készítettem a kockacukrokat, a szivecskét, a 72-es számot és a csésze fülét is.
Majd picivel több,mint a felét beszíneztem gél állagú piros festékkel. (Kukoricakeményítővel leszórt munkaasztalon dolgozom a formixszal.) Rudakat sodortam, mind a fehér, mind a pirosas masszából. Egymás mellé tettem a rudakat, felváltva, egy fehér és egy piros. Jó szorosan. Maradt ki piros, azt kinyújtottam,majd egy tányérra borítottam. A tányér formáját kézzel kitapogattam, így adtam meg a formáját a csészealátétnek.
Aztán úgy döntöttem, hogy akkor nem is tálcázok, hagyom ezen a tányéron a formixot. A rudakat kinyújtottam, így egybeértek a csíkok, és kilapultak. Na, ezt még gyakorolnom kell!!! Egy, nem nagyon akartam összragadni, mivel kukoricakeményítőztem, a másik pedig, hogy nekem baromira hullámosak és nem egyenesek lettek a csíkok. Jah, és még maradt egy a csésze aljára is, mármint burkoló anyag. Azzal kezdtem.
Így már nem a krémbe mászkáltam, hanem egyik kezem a csésze alján, másik a csésze tetején volt, és úgy borítottam a kinyújtott lapra. Majd tekertem fel, szépen rásimítva közben a burkolóanyagot. Na itt ittam meg a levét annak,hogy friss volt a kenés, hisz nem fagyott ki formára. Ezért nem lett annyira szép, és megtartott a csésze körvonala. Na, és persze szakadt is menet közben a formix, hát miért is ne? Aztán a megmaradt anyagról leszedtem a piros részt, újragyúrtam és egy vastagabb csíkot sodortam belőle, ez lett a csésze felső szegélye. Ja, nem is írom...Persze, közben átborítottam a tányérra, és pofával lefelé, mint ahogy eddig dolgoztam vele. Szóval felül kilátszott a piskóta. Szépen lekentem krémmel. Oldalára ragasztottam a fület, a szivecskét, a 72-est (ezekhez találtam otthon kiszúró formát), én momentán ecsetet és sima vizet használtam ragasztásnak. 2 dl tejszínt 1/2 cs. étkezési zselatinnal elkészítettem, de utólag már többet vernék fel!!!!!Mivel keveseltem, felstócoltam még a krémből, és arra vittem fel a habot, nagy szájú csillagkinyomócsővel....Majd megszórtam kakaóporral...
A tányér mellé raktam a kockacukrokat is. Szerettem volna még kanalat mellé rakni, meg csináltam marcipán kekszet is, de már nem fért volna....
Szóval így készült a csésze.....

2010. október 11., hétfő

DIABETIKUS CITROMTORTA


Sajnos apósom cukorbeteg. Általában, ha sütizhetnékje támad, vagy tortáról van szó, na akkor lépek én a képbe!:)
Idén júliusban citromtortát kért. Csak azon megfontolásból készítettem vajjal a krémet, mert a tejszínhabnál kell számolni a szénhidrátot, míg a vajnál nem. Tehát a vajasból többet ehet. És ugye az sem utolsó szempont, hogy ne csak egy harapásnyit ehessen belőle az ünnepelt....
Le akartam írni a receptet, mert kísérleteztem,hogy jó legyen, és csak kis cetlire jegyzeteltem. Ami persze elkavarodott... De most meglett!!!!
Gyorsan le is írom,mert én sem tudnám elkészíteni újra, ugyanezt....
Piskóta:
  • 6 tojás
  • 6 ek. víz
  • 12 evőkanál liszt
  • 11 evőkanál szorbit
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • 1/2 csomag sütőpor
Krém:
  • 2 cs. Dr. Oetker!!!! vaníliás pudingpor
  • 1 liter tej
  • 50 dkg vaj
  • 47 db édesítő tabletta (én Cologran-t használok)
  • 2 citrom leve és héja
A krém elkészítése:
A két csomag pudingport pici tejjel csomómentesre kikavarom, a többi tejet pedig felteszem forrni. Abba dobom bele a tablettákat is. Ha forr a tej, belekeverem a pudingot, és sűrűsödésig keverem. Hagyom kihűlni, de közben azért rá-rá kavarok,hogy ne bőrösödjön.
A vajat gépi habverővel habosra keverem, lassanként adagolva bele a citrom levét és lereszelt héját. Majd mehet bele a vaj is.
Ezzel töltöm meg a 3 felé vágott piskótát. Kívülről is átkenem vele a tortát. Én citromfűvel díszítettem az oldalát.
A tetején késsel megjelöltem a szeleteket,hogy könyebb legyen neki a CH számolásnál.....
Díszítettem még plusz citrommal és a megmaradt krémmel.
Nekem tetszett, és mindenkinek ízlett is!
Én mondom, (és persze más is) meg nem mondani,hogy diabetikus!!!!


2010. október 10., vasárnap

Dobos torta, ami kifogott rajtam

Egy tündéri kis "barátnőm" nemrég ünnepelte a 9. születésnapját!:)
Nem evett még dobostortát sosem,de ő kikötötte, idén azt kér. Emlékeztem, hogy van nekem egy szupi receptem, nagyon finom, na, mondom azt előveszem, és megsütöm neki.
Na de ez így tök egyszerű is lenne...
Baromira vékonyak lettek a lapok:(
A krém sem sokat emelt a torta nagyságán. A dobostetőt elbénáztam, hiába tanultam el a netről praktikákat, azért csak sikerült törnie....:S
A párom rá is járt egyből a dobostetőre, szóval nem volt meg az összes, de rárakosgattam a felvágott tortára, utólag a képen észre is vettem,hogy két irányból haladtam....:D
Csak azért fényképeztem le,hogy megmutassam a bénázásomat...


Na de nem ment kárba, megette a családom!:)
Mindegy, nem hagyhattam a kislányt torta nélkül, második nekifutás. Na mondom akkor ez a recept erre nem
jött be mégsem, bár baromi finom volt!  De a képen is látszik, kicsit túl, csokis-kakaós a doboshoz képest.
Anyukám mondta,hogy ő gyúrta a tésztákat hozzá. Na elő Horváth Ilona szakácskönyvet, és szépen abból készítettem el.Szép magas is lett. Ezzel egy bibi volt. Kicsit keksz-szerű lett a lap. Mondom ha ráteszem
a  dobostetőt, és sréan pakolom rá a tortára, akkor nem tudja magát megszívni krémmel, és nem puhul meg. Na, ezért raktam itt már vissza a helyükre a dobostetőket. Annyira nem tudtam szépen díszíteni, túl sokat sem akartam nyomogatni rá. Az oldalát bevontam a krémmel, és összemorzsolt tésztalevágásokból kimaradt tésztát paskoltam az oldalára. Azután tettem rá a tetőt. Utólag nézve, már másképp csinálnám, hisz így a tető oldala ott virít fehéren. De legalább már nem tört a teteje...
Be kell szereznem egy tuti dobostorta receptet, mert birizgálja most a csőrömet, hogy kudarcok értek!:(
A suliban tanultuk a dobostető technikáját elméletben, praktikákat, szóval azt is kiviteleznem kéne gyakorlatban:)





 




 





2010. október 9., szombat

Tejmentes torta

Pár kép:





 A kutyust már a "kompozícióból" vettem ki,egy fényképezés erejéig, ez volt az első próbálkozásom...:)
A 3 gyertyaemberke a 3. szülinapra utal, a létra pedig a kisfiú jele.
Szóval. Nagyon kedves ismerősöm kérdezte,hogy megpróbálnék-e tejmentes tortát sütni az ő kisfiának. Nem kevés gond ez a szülőknek, én már csak tudom, Milánom is volt tejfehérje allergiás, de szerncsére kinőtte! Mivel tudtam,hogy mikre kell figyelni, miket nem tartalmazhatnak a hozzávalók, így szívesen megsütöttem neki. Burkolóanyagot nem kértek a tortára, csak lényeg volt,hogy létra legyen, mert ugye az a kisfiú jele.
Járt az agyam, hogy is kéne. Mondom, ha megsütök egy létra alakú tortát, alig esznek belőle, hisz több a rés, mint a "faanyag"... Meg egyébként is...úgy nézne fektetve ki,mint egy vasúti sín....
Ekkor jött ez az ötlet. Így ehető torta rész is bőven volt, megvan a létra is, és még külön gyertyaembereket is készítettem, persze 3-at, hisz 3 éves. A transzparens, meg a kutya, meg a további díszítések menet közbeni ötletek voltak.
Na de akkor lássuk:
A piskóta mehetett a megszokott módon, ,mert ugye abba nem kell tej:
Gáztepsit sütőpapírral béleltem ki.
  • 5 tojás
  • 5 ek.víz
  • 160 g cukor
  • 140 g liszt
  • 1 cs.sütőpor

Ebből készítettem vizes piskótát. Na és ezt persze csak egy adag, két tepsivel sütöttem. Levágtam a széleit, majd negyedeltem. Így lett 8 piskóta négyzetem.
A krém:
  • 1 kg gesztenyemassza
  • 2 kocka (500 g) LIGA margarin
  • 16 g Szerencsi kakópor
  • 170 g porcukor

A krémnél a margarint szobahőmérsékletűre puhítottam,majd porcukorral habverő segítségével kihabosítottam. Ezután ment bele a kakaópor és a kiolvasztott gesztenyemassza.
Egy csepp sem maradt belőle! Mind rákentem, és persze megtöltöttem vele a tortát. Szóval díszíteni már nem nagyon tudtam vele. Így maradt a fogpiszkáló, és a rácsozás. Próbáltam téglákat imitálni rá...
A létrát a férjem készítette, hurkapálcikából. Azt vontam be kakóporral színezett formixxal.
A gyertyákat úgy oldottam meg,hogy szálas gyertya köré tettem fehér formixot. Ne de sehogy sem sikerült...Ekkor jött a férjem ötlete, hogy van emberke kiszúrójuk a gyerekeknek. Ki is szúrtam vele, közétettem a gyertyát, csak túl vékony lett. Szóval dupláztam az adagot. Így 4 kiszúró emberke kelett egy gyertyaemberkéhez.
A kutyust a netről néztem, tudom, közelébe sem értem, de kipróbáláshoz jó volt:
A füvet zöld ételfestékkel megszínezett kókuszreszelékkel oldottam meg. A virágokat készen lehet kapni, vettem mind a két színből, legalább most felbontottam a csomagot....
A transzparens lehet látni,hogy nem nagy dolog volt. Papír, felirat, és hurkapálcára ragasztva, majd leszúrva a tortára. Először a szélére tettem, közvetlen a létre fölé, de féltünk, ha meggyújtják a gyertyát, akkor kiégne, így került picit beljebb.
Jah és még valami....a torta közepére szürtam egy műanyag rudat, félve,hogy mivel nagyon magas lett, nehogy eldőljenek egymásról a rétegek.
Hát ilyen lett....Nyugodtan mondhattok kritikát, abból tanulok!!!!!:)

2010. október 3., vasárnap

ONLINE CUKRÁSZVERSENY

ONLINE CUKRÁSZVERSENY
A neten indult cukrász verseny, mindenképp figyelemre méltó!
Nézz be te is gyönyörködj a művekben!
Két kategóriában is lehetett nevezni!
Már elindult a szavazás, tehát hajrá! Jegyezd meg a számodra legkedvesebb mű számát, majd szavazz!
Én nagyon drukkolok nekik! Talán legközelebb én is benevezek.....De addig még sokat kell fellődni ám!:)

2010. október 2., szombat

KÁRTYA TORTA


A kártyatortát még öcsémnek sütöttem, a 21-ik születésnapjára. Már ez nem az első kártyatortám volt, de ötletesnek tartottam, hogy egy királyt és egy ászt jelképezzen. Az orosz krémtorta az egyik kedvence, ez adott volt...
Nem akartam picikét, ezért egy gáztepsinyi piskótát sütöttem, ahhoz mérten készítettem el sütőpapírból a sablont, ami segítségével kivágtam a piskótából a duplakártyát.
Az oroszkrémtorta most duplán kellett.
Díszítés:
Először is megkentem a kivágott lapokat a krémmel, majd az egészet bevontam habbal. Ezután jó sok mazsolát szedtem elő, és ezzel raktam ki az szélét, és a mintát is így tettem bele. A torta széleit pedig szeletelt mandulával tapasztottam fel. Ezt úgy készítettem,hogy tenyerembe öntöttem jó sok mandulát, és hozzányomtam az oldalához. Persze esik is le közben, de szépen el lehet azt onnan tüntetni utána!:)

OROSZKRÉM TORTA

A krémtorták királynője...ki ne szeretné? Te nem? Nem hiszem el!:D

Hozzávalók (16 szelethez):
Tésztához:
  • 3+3+3 tojás
  • 6+6+6 evőkanál cukor
  • 6+6+6 evőkanál liszt
  • 3+3+3 evőkanál víz
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 kiskanál citromhéj
(Ezt egybe is megsütheted, majd 3 lappá vágod!)

Krémhez:
  • 1 csomag Dr. Oetker vanílisá pudingpor
  • 4 dl tej
  •  púpozott evőkanál cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 0,5 dl rum
  • 4 dl tejszín (Hulala, Halta v.Senna)
  • 1  cs. Dr. Oetker étkezési zselatin
Díszítéshez:
  • 3-4 dl tejszín ( attól függ mennyire akarjuk behabosítani)
  • 1 cs. Dr. Oetker étkezési zselatin
Oldalára, ha nem tejszínhabot teszel:
  • szeletelt mandula, vagy durvára farált dió
Elkészítés:
3 tortakarikát vágok sütőpapírból. Az egyiket behelyezem a tortaformába.
A 18 evőkanál lisztet kikeverem a sütőporral. A cukrokat meg a vaníliás cukorral, citromhéjjal.
Aztán a tojássárgákat (3-at egyszerre) összekeverjük 3 evőkanál vízzel, 6 evőkanál ízesített cukorral. Hozzáadjuk a 6 evőkanál sütőporos lisztet is.
Majd a pici só segítségével kemény habbá vert tojásfehérjét is. Ezt már óvatosan keverjük a tésztához, hogy a hab ne törjön. A masszát beleöntöm a tortaformába, és előmelegített sütőben, tűpróbáig sütöm.
Mind a 3 lappal ezt külön megcsinálom.
Krém:
A mazsolát kb. 1 dl vízben felforraljuk, leöblítjük, majd lecsöpögetetjük.
A cukrot kikeverem a pudingporral és pár evőkanál tejjel. A többi tejet forrni teszem, amikor gyöngyözni kezd, mehet bele a kikevert pudingpor. Pár pillanat az egész, és már sűrű is lesz!Akkor le a tűzről, és zsupsz bele a rum!
A zselatint 1 dl vízben felmelegítjük és kihűtjük, de csak annyira, hogy ne kezdjen újra darabosodni. Eközben felverjük a tejszínt, majd belecsorgatjuk a zselatint, és teljesen keményre verjük. Ekkor hűtőbe tesszük.
Ha kihűlt a puding, újra elővesszük, és összekeverjük, óvatosan. Ebből egy desszertes tálkányit félreteszünk, ezzel húzzuk majd be a tortát. A többi krémhez hozzáadjuk a mazsolát.
Ezután jöhet a torta-összeállítás. Az első tortalapra kenjük a krém felét, majd rá a másik tortalap, erre kerül a krém másik fele. Ezután az utolsó piskótalappal befedjük. Ekkor a félretett oroszkrémmel, bekenjük a torta tetejét és oldalát is!
Mindenki másképp díszíti. Van aki az oldalát mandulával, vagy dióval, vagy kekszmorzsával...Én általában tejszínhabbal húzom fel. Amit szintén zselatinnal rögzítek.
A tetejére is tejszínhab, mandula, vagy mazsola kerülhet, de jó bármilyen színes gyümölcs is díszítéshez! Légy kreatív!
Az alapot már tudod!:)

EPERKRÉMES TORTA



Ezt a tortát nem tudom miért, de mindig január-februárban kéri a család, de higyjétek el, a legjobb a friss eperből, szezonban!

Hozzávalók (16 szelethez):
Tésztához:
  • 3+3+3 tojás
  • 6+6+6 evőkanál cukor
  • 6+6+6 evőkanál liszt
  • 3+3+3 evőkanál víz
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 kiskanál citromhéj
A 3 piskótalapot külön-külön megsütjük. Leírását a piskótának más tortáimnál megtalálod.
 
Krém:
  • 1 cs. Dr.Oetker étkezési zselatin (1 dl vízben feloldani)
  • 50 dkg  eper + a díszítéshez esetleg
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl tejszín+2 dl a díszítéshez (ehhez is kell zselatin)

Elkészítés:
Az epret összeturmixoljuk a cukorral. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük az eperpéphez, és betesszük a hűtőbe az így kapott összekevert masszát. Ha már kezd kocsonyásodni, kivesszük a hűtőből, és belekeverünk 3 dl  tejszínből vert kemény habot. Ezt is hűtőbe tesszük, míg kenhető, és nem folyós lesz.
A piskótákat megkenjük a krémmel, majd kívülről is bekenjük. Mindig a legfelső lappal kezdjük, hogy ha az oldalára esetlegesen, ha nem jól osztottuk szét, és nem marad, nincs gond.
A 2 dl tejszínt is felverjük, amit fixálunk kb. 1/2 cs. vízben feloldott zselatinnal.
A díszítés már a fantáziára van bízva. Eper szezonban, inkább az eperszemek domináljanak a tortán. Télen, amikor befőttel dolgozunk, akkor pedig a tejszínhab.
Formailag már mindenki úgy variálhatja, ahogy akarja. Ez egy átlag torta adagja. Kísérletezz, formákkal is, tuti sikere lesz a családban!


2009.06.08-án írt bejegyzés a  Hot-dog magazinomból

2010. október 1., péntek

RIGÓ JANCSI TORTA

Írtam: 2009.07.15-én, szóval ez is egy átmásolt cikkem! Még Ivánomnak sütöttem a  2. születésnapjára a kutyust!

Ezt most az én általam készített 101 kiskutyás tortával írom le, de eredetileg az adagokat majd melléírom, ha csak tortaformában szeretnéd. És az igazi recept szerint a tetejére is kell csoki, kemény......na nekem ez elmaradt, hisz a kutyus alapból fehér:)
Hozzávalók:
Piskótához:
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 8 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1/3 cs. sütőpor
  • 1 evőkanál olaj
Krémhez:
  • 12 dl tejszín
  • 2 cs. Dr.Oetker étkezési zselatin
  • 15 dkg étcsokoládé
Első lépésem a képe kiválasztása volt. Kinyomtattam. Aztán betájoltam, hogy melyik tepsit érdemes kiválasztanom, hogy ráférjen a figura. A kis gáztepsimet választottam. Kibéleltem sütőpapírral.
A tojásokat kettéválasztottam, a sárgájához adtam a vizet, a cukrot. Külön tálkába összekevertem a lisztet, sütőport, és a kakaóport. Ezt is hozzákevertem a tojásos masszához. Az olajat is beledolgoztam, majd a tojásfehérje kemény habját is hozzáadtam óvatosan.
Belesimítottam a tepsibe, és tűpróbáig sütöttem.
A sütőpapírt még melegen lehúztam a hátáról.
A krémhez a kimért tejszínt egy óriási, magas falú keverőtálba öntöttem. Közben a leírást követve feloldottam a zselatinokat. A tejszínt kemény habbá vertem, majd hozzáöntöttem a zselatint is és tovább vertem egy pillanatig. Ezután a kemény tejszínhabot ketté  szedtem. Az egyik fele maradt így, másikba olvasztott étcsokoládét kevertem. Hűtőben dermesztettem egy picit mind a két krémet. Addig a piskóta is szépen kihűlt. Ezután a piskóta mellé raktam a képet, lássam mennyi részt érdemes bekenni krémmel.
  
Először a csokis habot kentem fel, amiből gazdálkodnom kellett, hisz ebből loptam a díszítéshez való krémet is. Azután jött a fehér hab.
Ez eddig pofon egyszerű.
Aztán egy nejlon zacskót megtöltöttem csokikrémmel, majd egy picit kivágtam a végéből, de tényleg csak egy picit. Így egy kis lyuk lett rajta. Meg is lett a habzsákom. A képet használva, rámásoltam a tepsiformájú fehér habomra a mintát. A már előre látható felesleges részt levágtam, de hagytam még a vonal mentén, nem bántottam. Beraktam éjszakára a hűtőbe.



Másnap reggel kivettem. Ráhagyással, hogy jól mutasson, függőleges késtartással körbevágtam a figurát. Így jól mutatott. Az oldalán pedig nagyon szépen kirajzolódott a 3 réteg.






Leírom a sima tortához valókat.:

  • 2 tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál sütőpor
Krémhez:
  • 8 dl tejszín
  • 1 cs Dr.Oetker étkezési zselatin
  • 10 dkg étcsokoládé
Tetejére 15 dkg étcsokoládé

Oldalára esetleg szeletelt mandula.