2010. december 31., péntek

SZILVESZTERI TORTÁK

ELŐSZÖR IS SZERETNÉK MINDEN IDELÁTOGATÓNAK BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNNI!!!!!!!!

Két tortát sütöttem. Szilveszteri bálra, jótékonysági célból tombolanyereménynek felajánlva.
Ezért csak zsúrtortákban gondolkoztam, úgy voltam vele,hogy inkább két zsúrtorta, mint egy nagy.

Először a piskótákat sütöttem ki. Egy fehér és egy kakaós lapot. 3 tojásból vizes piskótát.
Ezt vágtam félbe először keresztbe, majd függőlegesen is.
Majd jöttek a formix figurák, azután a krémkészítés, majd a tortabetöltés. Az egyik oroszkrém torta lett, a másik pedig tejszínes csokoládé.







1 egész napot akartam,hogy álljon hidegen,hogy összeérjenek az ízek. Aztán már beszéljenek a képek....







2010. december 28., kedd

LÚDLÁB TORTA

Ezer éve nem sütöttem már lúdláb tortát, mivel ahogy említettem, a vajas cuccokat annyira nem szeretjük.

Utoljára apukám 45. születésnapjára sütöttem, az is több, mint 7 éve volt már....
Most viszont ezt kértek, és nem mondhattam nemet, szívesen sütök!:)
Tészta:
* 3 tojás
* 3 evőkanál liszt
* 1 evőkanál keserű kakaópor
* 3 evőkanál cukor
* ici-pici víz

Krém:
* 3 dl tej
* 40 g csokipudingpor
* 4 evőkanál cukor
* 200 g vaj
* 100 g étcsokoládé
* 2 cl rum

Töltelék:
* 330 g magozott meggybefőtt lecsöpögtetve

Bevonáshoz:
* 150-300 g étcsokoládé

Díszítéshez:
* tejszínhab
* meggybefőtt

A piskótát megsütöttem egy 24 cm-es tortaformában., majd körbevágtam a szélét, liszteztem a tetejét és kiborítottam a formából, úgy,hogy a kapcsot leszedtem róla, és az  alja maradt a piskótán. Amikor kihűlt, megfordítottam, leszedetem a sütőpapírról, és leporoltam róla a lisztet.
Visszatettem a kapcsos formába.
A pudingot cukrosan megfőztem. A hűlési folyamatnál fontos, hogy sűrűn kevergessük, hogy ne bőrösödjön.
Szóval közben a vajat jól kihabosítottam. Kimértem a csokit is.
A meggyet lecsöpögtettem, majd kimértem. Nekem úgy jött ki,hogy egy befőttes üvegnyiből félretettem 12 szemet a tetejére, és a többit használtam a torta belsejébe.
Amikor kihűlt a puding, de tényleg hidegre, apránként adagoltam a vajhoz, amit közben gépi habverővel kevertem. Ezután felolvasztottam gőz fölött a csokit, és még melegen a krémhez csurgattam, és tovább kevertem.
Nekem még hiányzott belőle valami, szóval beleraktam 2 cl rumot. Így már érezni lehetett egy kis pikantériát rajta, de nem érződött ki rajta az alkohol, szóval nem is tettem bele többet.
A piskótára kentem a krém felét, majd szorosan egymás mellé csücsültettem rá a meggyszemeket, és megint rá a krémet, ezt dermesztettem ki.



A csokimennyiséget azért "tág" körben írtam,mert ki hogy szeretné bevonni.
Ha csak a tetejére egy kör csokiréteget szeretnénk, ahhoz elég a 15 dkg.
Ha az egészet szeretnénk bevonni, akkor 20 dkg is kell, de érdemes egyből 30 dkg-ot felolvasztani, mert úgy könnyebb bevonni, ha gyorsan van mit rá-rá önteni. Tudom, utána marad meg belőle, de átszűrve, még újra lehet használni, igaz, hűtőben kell tárolni, és kb. 1 hétig áll így el.
A tejszín is relatív,hogy mennyit verünk fel. 1 dl bőven elég,ha csak a tetejére szeretnénk 12 copfot tenni, de ha az oldalát is fel szeretnénk vele húzni, akkor már egyből 2-3 dl is kellhet. Én csak a tetejére tettem csokit, 15 dkg-ot, és az oldalát is felhúztam és a tetejére tettem copfokat. Szóval így nekem nem egészen 3 dl tejszín fogyott el.
Azt hiszem az alapot leírtam, innen már lehet variálni, ki hogy álmodja meg!:)

2010. december 27., hétfő

FOCITORTA MARCINAK



Egy rajongómnak sütöttem ezt a tortát.


Amit kell tudni róla, együtt nőtt fel az én Zalán fiammal, pocaklakó kora óta ismerem. Nagy csodálója a tortáimnak. Imádja a csokoládét és a marcipánt. Sokáig, de szerintem még most is becézik Marcipánnak.
Szóval ez a nagylegény ma lett 8 éves. Úgy gondoltam meglepem egy tortával. Nagy focidrukker a srác, pontosabban az FC Barcelonának szurkol.
A torta érdekesen készült.                                 
Megsütöttem egy 3 tojásos piskótát, ami elvileg zsúrtortának készült, csakhogy időközben megtudtam,hogy édesapámék nem jönnek mégsem hozzánk, mivel nagy hó esett le.
Így beépítettem a focitortába. Így most nem kakaós, hanem fehér piskóta lett a tortában.
A félgömb formába 4 tojásos piskóta került.
A sima körpiskótát pedig kettévágtam.
Krém:
* 40 g csokipudingpor
* 4 dl tej
* 4 púpozott evőkanál cukor
* 4 dl tejszín
* 10 g étkezési zselatin
* 1 dl víz
A pudingot megicsnáltam, és zselatinnal fixált tejszínhabbal kevertem ki, miután kihűlt. Ezzel megtöltöttem a kihűlt félgömb piskótát, majd rákerült az egyik lap, krém, majd másik lap.
Szóval fejjel lefelé dermesztettem ki a tortát. Aztán kifordítottam egy éjszakai dermedés után a formából, kívülről is bekentem a krémmel, majd fehér formixxal beburkoltam.



Aztán kevertem ki szürke formixot, sajna feketét képtelen voltam, és abból vágtam ki 5 szögeket, és leheletnyi vizet festve a hátára ragasztottam fel a félgömbre.
Aztán begyúrtam piros és kék formixot is külön-külön, majd kinyújtottam őket. Szabócentivel lemértem a torta „derekát”, és ezt véve alapul kivágtam a kék és piros csík hosszát is. Majd jött egy átlag magasság is, ezt pizzavágóval alkottam, mármint a csíkvágást. Aztán egymás mellé tettem a két csíkot, enyhén vízzel megkentem a szélét, és egymáshoz tapasztottam, picit rá is gyúrtam műanyag nyújtófával. Aztán, mint egy bejglit feltekertem a szalagot. Ezúttal a torta alját festettem le vízzel, és úgy görgettem rá a kétszínű szalagot.
Elől is próbáltam szebbé tenni az illesztést.
Előre az FC Barcelona jelét próbáltam feltenni, de az úgy túl bonyolult lett volna, szóval csak az embléma formája maradt. Azt is rögzítettem a tortára, és ezután ráírtam,hogy MARCI. De túl snassz lett, ezért még az embléma szélét is kihúztam fekete ecsettel. 2-essel dolgozom, de esküszöm, vastagnak bizonyul a focitortáknál!!!!!!!
Hátulra egy fehér négyzet és abba egy kék 8-as került. Mint a mezek hátulján a szám, de neki most ezúttal a korát jelölte a 8-as.
A labda felső közepétől kezdtem az 5-szögek rakását, de nem is tudom…olyan csálé lett a torta végül…mintha el akarna gurulni ez a foci:D
Nem egyszerű az 5 és 6 szögek világa. Természetesen most is csak ecsettel rajzoltam meg a 6 szögeket, az 5 szögeket meg átfestettem feketére, mivel ugye csak szürke volt.
A nagymamájának tetszett, ő vitte el tőlem, remélem Marci is boldog volt a tortától!:)









2010. december 24., péntek

10 ÉVE!!!!

10 éve,hogy a párom és én összejöttünk, 10 éve randiztunk először :) (Az első randink: 2000.12.21.)

Meg szerettük volna ezt ünnepelni. Készültem is tortával, de sajnos a díszítés elég összecsapott lett, mert beteg a két pici....meg még pizzákat is kellett sütnöm, a párom pedig ebéd után ment dolgozni....
Na, nem szabadkozom, ez ilyen lett, de a miénk!:)
Rólunk szól!!!!!!!!!!!!!!!
A 3 emelet képviseli a legnagyobb dolgot, amit a 3 év alatt mi összehoztunk, a 3 gyerkőcöt!:)
Vicc, vagy nem, de a fiúknak van külön színük, mindent azzal jelölnek meg, poharat, törölközőt, stb...
Zalán a kék, Milán a piros, Iván pedig a zöld.
A 10 formixszívecske a 10 évet jelképezte.
A felülnézete az egy nagy szív, amiben a párom és az én keresztnevünk kezdőbetűje áll. Az arany cukorgyöngyök pedig azt szimbolizálják,hogy bearanyozzuk egymás életét!:)
Tanulság, az alsó tortaforma ármérője nem volt elég nagy, mert a fölötte lévő nem látszott sokkal kisebbnek...
A formaméretek:
27, 24, 18 cm-es
Piskóta:
Laponként sütöttem, és a középső méretet 3* 2 tojásos piskótából.
A nagyot és a kicsit meg egyszerre sütöttem, azt is laponként.
Kikevertem egyszerre 4 tojásból vizes piskótát, majd egymás mellé tettem a két formát. Egy kanállal a kcsibe, két kanállal a nagyba, és így tovább. Elsimítottam, és bepréseltem egyszerre a kettőt egy sütésre.
Így összesen 18 db tojást használtam el az egész tortára.

Alsó szint, azaz a kék, amiben vanília volt:
*60 g vaníliás pudingpor
* 20 db édesítő tabletta (Cologran), de ehelyett mehet cukor is, akkor 6 púpozott evőkanál
* 6 dl tej
* 6 dl tejszín
* 10 g zselatin
* 1 dl víz

Középső szint, azaz a piros, a puncs:
* 40 g puncspudingpor
* 12 dg Cologran tabletta, vagy 4 púpozott evőkanál cukor
* 4 dl tej
* 4 dl tejszín
* 10 g zselatin
* 1 dl víz
* 100 g mazsola
* 0,5 dl rum

Felső szint, zöld, és csokis:
* 30 g csokis pudingpor
* 3 dl tej
* 9 db cologran tabletta, vagy 3 púpozott evőkanál cukor
* 3 dl tej
* 3 dl tejszín
* 10 g zselatin
* 1 dl víz


A tejet feltettem a tablettával forrni, de egy picivel kikevertem csomómentesre a pudingport. Forrás után beleöntöttem a kikavart pudingot, és felfőztem. Kihűtöttem. Közben felolvasztottam a vízben a zselatint, majd a felvert tejszínhez adtam. Végül a kihűlt pudingot összekevertem a tejszínnel.
A puncsnál a tűzről levett pudingba kevertem a rumot. Majd a mazsolát vízben felfőztem, majd lecsöpögtettem, és ketté osztva a krémre raktam rá, és egybedolgoztam a krémmel a piskóta tetején.
Így nem az egész krémbe kevertem bele, a tetejére és az oldalára így nem került mazsola.

Díszítéshez tejszínhabot vertem fel, és kevertem ki ételfestékkel. Hiába írom,hogy mennyit, mert maradt belőlük jócskán....

2010. december 23., csütörtök

HÓEMBER TORTA

Ezt már az előző posztban említettem,hogy vigasz tortaként készült.

Véletlenül sima margarin került a tortába, tejmentes helyett. Hirtelem ez jutott eszembe,és ez már tejmentes!:)
Piskótából 3 méretű fánk, illetve pogácsa szaggatót igénybe véve karikákat szaggattam, megkentem krémmel, de csak két piskótaréteget készítettem. Kívülről is bevontam krémmel.
Ezután fehér formixxal burkoltam. Pirosra festettem a kalapját. Az orrát, a szemét és a gombjait a nagyfiam készítette, én csak festettem!:)
A száját ecsettel kreáltam!:)

2010. december 22., szerda

KÉK GITÁRTORTA

Nem részletezném a torta készítését, mivel azt már egyszer megettem, méghozzá 3 részben, 2010. novemberében!:)

Itt elvileg az volt a  kérés, hogy a fele tejmentes gesztenyekrém legyen, a másik fele meg tejszínes csoki.
Szépen be is töltöttem a krémekkel a tortát, be is burkoltam, mire rájöttem, nem jó margarinnal kevertem ki a gesztenyét, nem a tejmentessel. Na sebaj, vigaszdíjul kapott az ünnepelt öccse, a tejallergiás, egy hóembert!:)
Csokis-tejszínes krém:
* 100 g étcsokoládé
* 40 g porcukor
* 4 dl tejszín
* 10 g zselatin
* 1 dl víz

Gesztenyés krém:
* 250 g gesztenyemassza
* 125 g margarin (TEJMENTES KRÉM ESETÉN: LIGA MARGARIN!!!!!!!!!!!)
* 4-5 g kakaópor
* 45 g porcukor

A pici kék maszat az a párom műve, segített átrakni az asztalról a "tálcára", és közben összekente a papírt......:)

2010. december 21., kedd

Dobostorta, újabb próbálkozás...

Egyszerűen ez a torta kifog rajtam, nem lesz olyan sosem,a milyennek szeretném..Na, de majd egyszer, csak sikerül:)

A recept, ahogy most készítettem:
9 tojásból vizes piskóta, és ebből sütöttem 6 lapot.
A krém pedig:
* 80 g vaníliás pudingpor
* 120 g cukor
* 8 dl tej
* 250 g margarin
* 28 g kakaópor

Tetejére: 15-20 dkg cukor

A krémhez megfőztem a pudingot, majd mikor kihűlt, habosra kevert margarinhoz adtam, és kakaóport szórtam rá, ezt kevertem ki.
Csak 5 lapot töltöttem be, úgy, hogy olyan vastagon kentem a krémet, amilyen vastag a  piskóta, és vontam be kívülről is krémmel.
A 6-ra pedig doboscukrot olvasztottam...........Ez lett belőle....

Szerintem meg most túl magas lett és túl vastagok a lapok.....

2010. december 17., péntek

KISVAKOND A CSOKITORTÁBAN


Csokitortát kértek, és annyit tudtam kiszedni a jóga társamtól, hogy a 3 éves kisunokájának vinné, aki imádja a kisvakondot....Ez lett belőle, nem haragudott meg, amiért átvariáltam a sima körtorta kérést....:)
 A piskótát nem az általában használt tortaformámban sütöttem meg, hanem egy nagyobb, azt hiszem 27 cm átmérőjűben és egy 18-asba.
Egybe kikavartam a piskótamasszát és eloszottam a két tortakarikában. Így sütöttem ki őket.
Mind a kettőt körbevágtam, majd felül beliszteztem, és pofára borítva  hűtöttem ki, hagyva a lemezt a fenekén. Így szép lapos lett mind a kettő, mármin nem puklis.
A lapokat ketté vágtam.
A kisebb lap felső részét még kisebb körre vágtam, és a leeső részeket feldaraboltam, a maradékot pedig egy kis tálba belemorzsoltam.

PISKÓTA:
* 9 tojás
* 9 evőkanál víz
* 270 g liszt
* 10 g sütőpor
* 9 g vaníliás cukor
* 36 g kakaópor
* 270 g cukor

KRÉM:
* 100 g étcsoki
* 10 g étkezési zselatin
* 4,5 dl tejszín
* 40 g porcukor

A krémhez felolvasztottam az étcsokit, és melegítettem zselatint is. Közben a porcukorral felvertem a tejszínt, és ebbe csorgatam a kihűlt zselatint és a még folyós csokit.
Szépen elkevertem, és meg is lett a krémem.
A két alsó lapot betöltöttem, majd kívülről is átkentem.
A felső vakondtúrást külön csináltam, először az egyik lapra rákentem a krémet, ráraktam a kisebb karikát, majd kipótoltam az ívet krémmel, majd mentek rá a kis levagdosott részek. A közepét meghagytam a kisvakondnak. Próbáltam szép gúla szerűt készíteni, majd "bepaníroztam"  piskótamorzsával.


A tálba megdermedt falon maradt csokit megit melegítettem, és így nyertem még egy kicsit. Ezt a nagy tortalap krémes közepére locsoltam, és már raktam is rá a túrást....Ez amolyan rögzítő funkciót látott most el.
60 km utazáshoz akartam bebiztosítani a tortát.
Még egy praktika, hogy a tálcára a papírcsipke alá pár unylenyomat készítettem krémből, és rányomtam a papírt. Nem látszik, de rögzíti  a papírt a tálcán, így az sem fog csúszkálni.
Szóval alap megvan, rajta a vakondtúrással. Ekkor kidermesztett zöld formicot fogtam, és citromhéj reszelővel lereszeltem....
Az alsó lapot oldalról recés habkártyával végighúztam,majda  tetejét, ami kilátszik a vakondtúrás mellett, megszórtam a lereszelt formixxal. Ezután jöttek a készen vett virágok, amiknek az alját ecsettel picit benedvesítettem, és rányomtam a tortára.
A kisvakondot előző éjjel készítettem.
Szürke volt az alapformixom. A testével nem nagyon foglalkoztam, mondom úgysem fog látszani...Feketére festettem, ahol kell, vágtam rá fehér szemet,majd arra is festettem feketét, na meg a piros orr, amit még festeni kellett. A haját másnap készítettem el csokiból.
Tudom, a kis kezecskéjét is lehetett volna szépen testszínű formixból és kidolgozni, de nem akartam annyira belemélyedni, így is csak egy sima körtortát kértek tőlem.........:)