2011. december 31., szombat

SZILVESZTER, ÓÉVZÁRÁS....:)

Sziasztok!

Elérkezett egy újabb év utolsó napja, búcsúzunk a 2011-es évtől!:) Ez a tortás blogom, tehát e- szempontok alapján szeretném értékelni itt az évet.
Bár még most sem vagyok megelégedve a tortáimmal, be kell látnom, azért csak fejlődtem egy picit, ha nem is sokat...1 év alatt:)Jártam két helyen is cukrászgyakorlaton, de sajnos amiért beiratkoztam a cukrásztanfolyamra, hogy tortázással kapcsolatban sokat tanuljak, nem valósult meg:( Marad a net, a többi tortás blog böngészése, saját tapasztalat,és a blogolásomnak köszönhetően megismert több tortát sütni imádó emberek  közötti tapasztalat csere. De azért örülök,hogy megvan a cukrászbizonyítványom!:)
Szaporodott az oldalam elérhetősége is, beraktak több helyre is, ahol egyből megjelenik a cikkem, és onnan rámlinkelve olvashatnak. Tavaly még alig írt valaki hozzám, most meg már alig van 1-2 cikk, amihez ne jönne 1-2 bíztató szó!:) Egyre több feliratkozottam is van, és az oldalnézettség is elég jó,ahhoz képest, hogy sokszor hetekig nem tettem fel új cikket....
Jövőre tervezem:
* Rendszeresebben írni ide, bepótolni a lemaradásokat is.
* Fejlődni tejszínes díszítésben, mert abban még borzalmas vagyok....
* Elsajátítani az air brush festéstechnikát
* cukorvirágok gyártásának megtanulása
* Gyűjteni új fényképezőgépre, és megtanítani a nagyfiamat a fényképezésre,hogy több fázisfotós cikket is tudjak felrakni.
* Ezentúl csak logóval ellátott képet tenni fel!Mivel lopkodják:(

Na de most szaladok, és amit tudok még ma elintézek, nem akarok mindent jövőre áttolni!:) Remélem 2012-ben is velem tartotok!:) Köszönöm nektek, amiért rám-rám néztek!:) Jó szórakozást nektek a  ma estére!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)
BOLDOG ÚJ ÉVET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2011. december 29., csütörtök

GYÜMÖLCSJOGHURT TORTA

Hozzávalók (16 szeletes tortához):
  •  3-4  tojásból vizespiskóta
  • 1 nagy doboz (4-5 dl-es) gyümölcsjoghurt
  • 2-3 dl tejszín, felverve, ebbe csorgatva közben:
  • 20 g étkezési zselatin (ami 1,5 dl vízben fel lett oldva)
  • Mehet még bele a joghurt gyümölcsízével egyező gyümölcs, vagy aroma, de kóstolás fontos, lehet semmi nem kell már belel!:)
Elkészítés:
Pofon egyszerű! Kisütöm a piskótát, amit miután kihűtöttem nem vagdosom fel, hanem egyben visszarakom a tortaformába.Megmagasítom a formát, és a kikevert krémemet rákenem, jó vastagon.
Majd dermesztem. Ezután körbevágom a forma oldalát,és leveszem a keretet.Ízlés szerint díszíthető.
A krém: A zselatint feloldom vízben, és a félig felvert tejszínhez csorgatom, miközben folyamatosan verem, keményedésig. Egy nagy tálban összekeverem a joghurtot a zselatinos tejszínhez. Ízlés szerint tovább ízesítem.

2011. december 23., péntek

FEKETE-FEHÉR


Oroszkrém torta:


Hozzávalók:
  • 40 g vaníliás pudingpor (Dr.Oetker)
  • 4 dl tej
  • 4 púpozott evőkanál cukor
  • 50-100 g mazsola
  • 5 cl rum 
  • 1 dl vízben feloldott 10 g zselatin (burkolt torta esetén csak!)
  • 4 dl tejszín
A vaníliás pudingport a cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverek. A többi tejet felforralom, és mikor eléri a forráspontot, folyamatos kevergetés közben belefolyatom a cukros pudingport. Sűrűsödésig keverem.  A keverést  utána egy keverőtálba folytatom, ahová habkártyával kiszedem a megfőzött pudingot. Egészen kihűlésig kavarom, habverővel, így nem lesz csomós, se bebőrösödni nem fog. A mazsolát kistálba teszem, felöntöm vízzel, és mikróban felforralom a vizet rajta. Aztán szűrőbe teszem, és lecsepegtetem. A krémbe belekeverem a rumot, majd a felvert tejszínt.
Sima tejszínes díszítés esetén, teszek félre a krémből, egy kis tálnyit, és a többihez hozzákeverem a lecsöpögtetett mazsolát. Ezt osztom kétfelé, a két piskótalapra kenve. A 3. lapot ráhelyezve pedig a tálkába félretett mazsola nélküli krémmel kenem le kívülről a tortát.
Burkolt tortánál:  A felvert tejszínbe csurgatom a vízben feloldott zselatint, és még verek egy kicsit így is a tejszínen. Ilyenkor az összes mazsolát belekeverem a krémbe, hisz kívülről már vajkrémmel fogom  lekenni.

Fekete-fehér torta:
6 tojásból vizes piskóta lett kisütve, kerek tortaformába. Betöltöttem oroszkrémmel, lekentem vajkrémmel. A tetejére vágtam ki kör fekete marcipánt,majd leburkoltam az egészet fehér unideccel.
A közepéről lekezdtem a bevágást, majd kifelé fordítottam, és így látszódott alóla ki a fekete. Fekete marcipánt nyújtottam ki, és a szalagvágómon a fodros mintát tettem fel, és azzal szabtam ki a függőleges csíkokat. Nagyon drága ez az eszköz, de nagyon megszerettem, sokat segít ám! A két csík közé pedig 3 szívet tettem függőlegesen. Alját gyöngysormintázó segítségével készítettem,méghozzá 10 mm-essel. Na ez is egy csuda jó találmány!:) Mivel Viki névnapjára készítettem, így jutott eszembe az,hogy a tetejébe a nevét szúrom. Felemásan azt is fekete-fehéren:)

2011. december 22., csütörtök

CSOKIS-NARANCSTORTA

Hozzávalók 16 szelethez:
  • 6 tojásból kakaós vizes piskóta(ezt majd csak ketté vágjuk, nem 3-ba!)
  • 4 dl tej
  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 4 púpozott evőkanál cukor
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 1 teáskanál narancs ízű boleropor
  • kakaópor (ez ízlés szerint)
  • 4 dl tejszín
  • díszítéshez narancs+ tortazselé +sárga ételfesték
A pudingot megfőzöm, és hűlésig kavarom. Majd felverem a tejszínt is, keményre, de még krémesen keményre, nem túl keményre!!!!
Előveszek két tálat. Ezekbe kettéveszem a pudingot és a tejszínt is. Szóval van két egyforma pudingos tejszínem. Még semmit ne csinálok vele. Majd ízesítés után keverem csak! Az egyik lesz a narancsos. Belereszelek egy narancs héját, majd kifacsart levét is, végezetül a boleroport is rászórom. Óvatos mozdulatokkal egybeforgatom. Nagyon hamar bekeményedik, ugyanis a gyümölcs citromsav tartalma össze fogja húzni a krémet. Nem kell fixálni sem!

A másik tálamba pedig kakaóport szitálok. Keverek, és kóstolok. Annyi féle kakaópor van, én nem írok mennyiséget, mindenki maga érzi,mennyire akarja keserűre. Ha már megfelel az íz, akkor nem kell tovább keverni. A kakaópor is fog keményíteni a habon, ezért is írtam,hogy lágyabbra verjük:)



Torta betöltése:
A kakaós piskótát kettévágom. Az egyik megy a formába vissza, rá a csokis krém. Erre a piskóta másik fele, rákenem a narancsos krémet, és hűtőben dermesztem. A narancsot/narancsokat megpucolom, és ízlés szerint díszítem ki a tetejét vele. Magasítom a formámat, és így kanalazom rá a tetejére a sárgára színezett tortazselét. Na ez nekem a képen látható tortánál nem volt ügyesen megoldva, mert kapkodva, tortát dugdosva kellett kiviteleznem, így az összes zselatin lefolyt róla:( Ha nem akarsz kocsonyás réteget a tortádon, akkor ecsettel kend rá a gyömölcsökre a zselét, hogy azért fénye legyen!:)
Oldalát fel lehet húzni tejszínnel, lehet hagyni simán is, ha szépen le tudtad róla fejteni a keretet, és csinosan mutatnak a rétegek. Én pirított szeletelt mandulával paníroztam körbe.
Jó étvágyat hozzá!:)


A képen látható tortát a férjemnek készítettem, mégpedig itt, ott elbújva, mert meglepi volt. 11. évfordulónkra kapta, amit tegnap ünnepeltünk :)



2011. december 17., szombat

TÚRÓTORTA

Hozzávalók egy16 szeletes tortához:
  • 500 g tehéntúró (félzsíros)
  • 30 g vaníliás cukor
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 15 g étkezési zselatin feloldva 1 dl vízben
  • 3 dl tejszín (növényi)
Nem, ez nem egy gyümölcsös változat. Itt arra a verzióra gondolj, amikor 3 piskótalap közé két réteg túrókrém kerül. Majd a saját krémjével van körbe is lekenve.
A túróhoz hozzákeverem a vaníliás cukrot, a porcukrot, belereszelem a citrom héját, majd belefacsarom a levét is. Jól kikavarom villával,hogy minél kevésbé legyen darabos a túró. Át is passzírozhatnám, de én direkt nem akarom:) Szóval a zselatint a vízben pici melegítés hatására feloldom, majd hűlés után a már majdnem teljesesn felvert tejszínhez csorgatom, miközben verem tovább. Ha kemény habot kapok, akkor hozzászedem a krémemhez, és óvatos mozdulatokkal egybeforgatom a két krémet. Picit hűtúbe teszem,hogy hasson a zselatin. Kb. 1/4 óra elég is. Aztán 5 felé osztom a krémet. A 2/5-öd részét rákenem az alsó piskótalapra, a másik kétötöd részét a másikra, és a maradékkal pedig lekenem a tortát kívülről is. Dermedés után pedig tejszínnel díszítem.

2011. december 15., csütörtök

TEJSZÍNES CSOKOLÁDÉKRÉM 1.

Többfélét szoktam készíteni, de mindig tejszíneset:)
1. verzió:
Hozzávalók 16 szeletes tortához:
* 6 dl növényi tejszín
* 200 g minőségi étcsokoládé
* ízlés szerint porcukor

Tök egyszerű. Gőz fölött megolvasztom a csokoládét. Egy nagy magasfalú tálba öntöm a tejszínt, és habbá verem. Közben pedig csurgatom bele az olvasztott csokit, miközben folyamatosan, lassú fokozaton verem tovább a habot, és kanalanként rakom hozzá a porcukrot. Közben kóstolás:) Ki édesebben, ki keserűbben szereti a csokikrémet:) Én megmondom őszintén, nem vagyok a túl édes híve.....


A tortáról pár szó. 30 cm-es átmérőjű tortaformában sütöttem a piskótát. Elvileg 6 tojásos vizes piskótát akartam, de mivel csokoládé torta volt, ezért 1 tojással többet raktam bele, így 7 tojásos kakaós lett.:) Először hosszában,majd keresztben is kettévágtam a piskótát. Így lett 4 félkör formám. De tudjátok mit? Belinkelem a készítését egy másik cikkemből:levélforma torta készítése.
Itt a külsejét vékonyan vajkrémmel kentem le, majd burkoltam. Narancs és fehér unidecet márványoztam össze,és azzal burkoltam. Nem igazán voltam megelégedve az akkori unidec-rendelésemmel, nem volt jó minőségű, esztétikai szempontból. Ezért gondolkodnom kellett,hogy a nem szépen lehengerelt darabos részeket hogy próbálom eltüntetni. Így kerültek rá az oldalára és a tetejére is a virágok, amikbe cukorgyöngyök kerültek. A tetejére rózsákat gyártottam, aminek a közepébe szintén tettem cukorgyöngyöt. Alul pedig kagylóformás lenyomatokat készítettem az "unidec-hurkába". Hát ennyi:)



2011. december 12., hétfő

TEJSZÍNES KÓKUSZKRÉM

Mily meglepő, ez sem tartozik az ördöngősen nehéz receptek közé, általában egy alapot szoktam tovább ízesíteni...:)
Hozzávalók: (16 szeletes tortához)
40 g vaníliás pudingpor (Dr.Oetker)
4 dl tej
4 púpozott evőkanál cukor
100 g kókuszreszelék
1 dl vízben feloldott 10 g zselatin (burkolt torta esetén csak!)
4 dl tejszín

A vaníliás pudingport a cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverek. A többi tejet felforralom, és mikor eléri a forráspontot, folyamatos kevergetés közben belefolyatom a cukros pudingport. Sűrűsödésig keverem.  A keverést  utána egy keverőtálba folytatom, ahová habkártyával kiszedem a megfőzött pudingot. Egészen kihűlésig kavarom, habverővel, így nem lesz csomós, se bebőrösödni nem fog. Belekeverem a kókuszreszeléket is, majd felvert tejszínnel lazítom. Ha burkolt lesz a torta, akkor a tejszínbe 1 dl vízben feloldott zselatint csurgatok.


Képről még szót. Kedves jógáról ismert barátosném kért meg, hogy a fiának süssem meg ezt a tortát. Sajnos még akkor nem jutottam hozzá fekete marcipánhoz, így fekete ételfesték port oldottam fel alkoholba, és azt gyúrtam, jó sokat unidecbe, de nem vagyok megelégedve vele, mert nekem nem elég fekete, inkább sötét szürkének mondanám. Fehér felirat kellett rá, amit kiszúróformák hiányában glazúrral oldottam meg, a fonásminta kinyomó csövemet használva, úgy,hogy a recés felét lefelé fordítottam.  A piros szív végül a képen láthatótól nagyobb lett, levetette velem és nagyobbat rakatott fel! :)  Az is unidec. Az alját golyócskákkal zártam le, méghozzá a 3 tortán szereplő színt váltogattam.
Kakaós piskóta közé töltöttem kókuszkrémet, pont ezért is a kókuszkrém publikálásához teszem fel. No,meg azért is,mert a képeknél ez jön sorrendben!:)

2011. december 11., vasárnap

TEJSZÍNES KÁVÉKRÉM


Hozzávalók:( egy 16 szeletes tortához)
  • 4 dl tej
  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 5 púpozott evőkanál cukor
  • 2 evőkanál instant kávé
  • 4 dl tejszín
  • 1 dl víz+10 g Dr.Oetker étkezési zselatin (ha burkolt tortáról beszélünk)
Nagyon egyszerű ez a torta, mégis nagyon ízletes. Vaníliás pudingot készítünk, és még forrón belekeverem a kávét, hogy feloldódjon. Addig nem veszem le a tűzről, míg látok benne sötétebb foltokat. Ezt is kihűlésig keverem. Majd felvert tejszínnel lazítom. Ha burkolt tortába lesz, a tejszínt zselatinnal fixálom!

Én ehhez a krémhez a Lidl-ben veszem a kávét, meg is mutatom, miről beszélek!:)




A képen szereplő tortáról pár szó: Anyósomnak a születésnapjára készült, nagy családi összegyűlés volt, tehát ez a torta 30 cm átmérőjű volt,és dupla adag krém ment bele.:) Annyira most nem mentem bele a külsőségekbe, főleg, hogy még apósomnak is vittem tortát.... Meg ugye mire ember lánya összeszed 3 kisgyereket egy utazáshoz.....Ismerős valakinek?:)

2011. december 7., szerda

TEJSZÍNES GESZTENYEKRÉM


Hozzávalók (16 szeletes tortához elegendő adaggal számolva):
  •  2 dl tej
  • 20 g vaníliás pudingpor
  • 2 púpozott evőkanál cukor
  • 5 cl rum
  • 20 g vaníliás cukor
  • 250 g gesztenyemassza
  • 4 dl tejszín
Burkolt torta esetén:
  • 10 g Dr. Oetker étkezési zselatin
  • 1 dl víz
·         Ezt lefoldani és a tejszínhez keverni. Így lesz annyi tartása, hogy nem folyik ki a burkolat súlya miatt…

„Sárgakrémet” készítek vaníliás pudingból tejjel és cukorral. Mikor kész, akkor mehet bele a vaníliás cukor is. Folyamatos keverés mellett hűtöm ki, így se bebőrösödni, se csomósodni nem fog. Hozzákeverem a gesztenyemasszát is, amit előtte krumplinyomóval áttörtem, majd a rumot is. (Esetleg rumaromát). Felvert tejszínnel lazítom.



Ezt a cikket máris berakom a krémek címszó alá. A tortáról pár szót. Ma 10:30-kor jutott eszembe, hogy mi lenne, ha meglepném a barátnőmet egy tortával. Ma védte meg a diplomáját (ez már a 3.neki!!!!!!!), na és nem mellékesen ma ünneplik a férjével a házassági évfordulójukat. Fel is hívtam a párját, hogy mit szólna, ha sütnék egy szívtortát ez alkalomból. Támogatta az ötletemet!:) Szóval gyors piskótasütés, krémkeverés. Gesztenyés krémet kapott a torta, mert az a barátnőm kedvence. Piskótaszellőztetés, hűljél már gyorsabban szlogen mondogatása....:D:D:D
 Most készítettem először díszítéshez gesztenyeszíveket, hát hagynak kivetnivalót maguk után. De hipp-hopp csinálva nem is olyan rossz:)
A barátnőm meglepettségében nem győzte mondogatni, hogy: "-Hát de, ezt most miért? Meg hát de ez most komoly? Tényleg nekünk? "
Na, tudjátok ezekért a pillanatokért érdemes tortázni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

2011. december 6., kedd

NE CSAK A KÜLSŐSÉGEKRE MENJÜNK!

Bár rengeteg képpel el vagyok maradva, és jó lenne haladni a cikkek felrakásával, mégis úgy érzem a krémek úgy elvesznek egy-egy cikkben, hogy már én sem tudom, mit raktam fel, mit nem. Mivel elég bonyolult itt a blogspoton külön cikkelni még a krémeket is, így úgy gondoltam, hogy egyesével felposztolom majd a krémeket, és a felső cimkéknél lesz a krémek címszó alatt belinkelgetve. Tehát ha keresel egy krémet, nem kell átlapozni jobb oldalt a hónapokat;)
Kéréseket várok, hogy mikre lennétek kíváncsiak,mert olyan sorrendben rakom fel a krémeim receptjét,ahogy TI kéritek!:)

Képnek azt a tortámat tettem fel, ami emlékezetem szerint az első 3d-s tortám volt, még 2007-ben. Akkor még nem érdekelt ennyire mélyen a dolog, csak a családi szülinapokkor magamtól próbálkoztam. Azóta már bújtam a netet, faggattam más tortásokat, olvastam blogokat, és persze elvégeztem a cukrásztanfolyamot is. De nem az ott tanultakat szeretném megosztani veletek, hanem amit valóban én használok!;)

2011. december 5., hétfő

TÁSKATORTÁK ÉS A GYAKORLATI VIZSGÁM

Anyukám nyáron ünnepelte a szülinapját, de valahogy mindig kitérő választ adott, mikor mentünk volna köszönteni. hogy nem lesz otthon, programja lesz, stb... Meg hogy nem kell őt ünnepelni....Így csak telefonon lett felköszöntve:(  De nem úszta meg, mert névnapjára jól megleptük!!!!!:D
Táskatortát készítettem neki, amit nem akart felvágni, annyira tetszett neki. Na ezen felbuzdulva, ennek a tortának a képét adtam be a gyakorlati oktatómnak, hogy akkor ezt szeretném vizsgamunkának.
Alap történet, sima betöltött körtorta, aminek egy kis ívét levágtam. Lekentem vajkrémmel, és leburkoltam rózsaszínnel, de a levágott résznél nem, mert ugye arra állítottam. Porcukrozott tálcára fordítottam át a már leburkolt felével, és levajkrémeztem a  piskótát, majd azt a felét is leburkoltam. Aztán talpára állítottam. Ekkor sodortam csíkot az illesztés eltarkarására, de így kellett a másik oldalra is, ne legyen féloldalas. Aztán szürke unidecből csíkot vágtam. Derelyevágóval átfutottam rajta, így lett cikk-cakkos, zipp-zár hatás. Aztán ezüstlüszter porfestéket feloldottam alkoholban, majd ráfestettem vele ecsettel. Így lett fém hatása a zipp-zárnak. A táska mintázását egy párom által készített eszközzel készítettem. Hajlékony műanyag lapból vágott ki "derékszögű vonlazót", és azt tettem fel az asztalra függőlegesen és az ívet követhe marcipánformázó eszközzel végighúztam a vonalakat. Előtte alul bejelölgettem vonalzó segítségével a kiindulási pontokat, hogy egyenlő távolságra legyenek. Aztán megfordítottam az eszközt, így meglett a keresztbe másik irány is. Készítettem táskafület is, és ráhajtókát is. Azoknál varrás imitációt készítettem, szintén marcipánformázó eszköz segítségével. Ezüst "pöttyökkel" nyomtam oda őket. Sokáig kellett tartani a füleket, de végén csak ottmaradtak:)
Anyu tortája elé raktam egy kis "kelmét", és egy kis rózsát is,hogy kompozícióba állítsam.
A vizsgatortámat november 13-án készítettem, és az valódi marcipánból készült. De ott csak aranytálcára helyeztem, és tortaforgatóstul vittem fel. Így körbe tudták forgatni.Mindössze két órám volt a torta burkolására/díszítésére, színbegyúrással együtt. Mikor hazaértünk a vizsgáról, édesanyámék felköszöntöttek szülinapom alkalmából. Ugyanis ők vigyáztak a 3 csemetémre.
Nem tudom látszik-e különbség a két torta között, de az elsőt alig, a vizsgatortámat meg nagyon sokan lájkolták a facebook-on. Lehet csak azért mert VIZSGATORTÁM volt a kép címe:D
Anyu tortája tejszínes kávés volt, míg a vizsgatortám gesztenyés.