Piskóták

ÁLTALÁBAN HASZNÁLT  VIZES PISKÓTÁM

Mivel én 23-24 cm-es formában sütök általában, ehhez mérten adom meg az összetevőket.
Hozzávalók:
  • 6 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 6 tojássárgája
  • 6 evőkanál hideg víz
  • 12 lapos evőkanál cukor
  • 12 púpozott evőkanál liszt (átszitált)
  • 1 kiskanál sütőpor

Nyilván, mivel már cukrászsuliba is járok, tudom,hogy nem így kell szabályosan piskótát sütni. De! Nekem ez nagyon bevált, ezt szokták meg tőlem, és én ha nem muszáj, nem váltok!
Bekapcsolom a sütőt, mivel elő kell melegíteni, és kibélelem a tortaformát sütőpapírral.
A tojásokat kettéválasztom. A sárgájához adom a cukrot,majd a cukorra kanalazom a vizet. Ezután kézi habverővel fehéredésig keverem. Aztán a sütőporral elkevert átszitált lisztet is belekeverem. A fejhéjét csipet cukorral (gépi habverővel) kemény habbá verem. Egy picit kiveszek belőle, ezzel lazítom a sárgájás masszát, majd a többit már óvatos mozdulatokkal keverem bele. Aztán a sütőpapírral kibélelt tortaformába simítom,és habkártyával a közepéről, kifelé húzva, úgymond felhúzom a masszát. Mivelha simára hagyom, akkor felpúposodik sütés közben.
180 fokon, tűpróbáig sütöm.

KAKAÓS PISKÓTA

Ugyanúgy készítem, mint a vizes piskótát, de az átszitált liszthez keverem az átszitált kakaóport és a sütőport is. Annyi a különbség, hogy ha kakaós piskótát sütök, akkor mindig egy tojással többet számolok, mint a sima piskótával, mert picit tömörebb és ezáltal laposabb is, mint a fehér társa. A lapos torta meg nem annyira esztétikus, mármint számomra.
Szóval a 23-24-es formához:
  • 7 tojásfehérje
  • csipet só
  • 7 tojássárgája
  • 14 lapos evőkanál cukor
  • 7 evőkanál hideg víz
  • 12,5 púpozott evőkanál liszt
  • 1,5 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
DIÓS PISKÓTA

Szintén úgy készítem, mint a másik két piskótát, csak itt kakaópor helyett diót teszek bele.
Az átlag tortámhoz 6 tojást használok, és 2 evőkanál darált diót teszek bele, amit a 12 evőkanál lisztből veszek le. Mármint így csak  10 evőkanál lisztet kell belekevernem.







ESZTERHÁZY PISKÓTA

 A 24-es formámba sütve itt nekem nem volt elég a 6 tojás, 9-ből készítettem. Mégpedig úgy, hogy 3 adagban sütöttem ki. 2 ugyanakkora tortaformám van, és csak az alját használom, és arra kenem ki a karikát. Kikeverem az egész mennyiséget. Azt harmadolom, majd az 1/3-ot pedig kétfelé kenem. Így lesz 6 egyforma lapom.
Itt nincs tojássárgája, tehát a tojásfehérjét az összes cukorral verem fel, persze úgy,hogy már félig felvan verve habbá, és csak akkor megy bele a cukor. És óvatos mozdulattal keverem össze a diós-lisztes-sütőporos "cuccal", hogy a hab ne törjön.


  • 9 tojásfehérje (a tojássárgája ilyenkor megmarad, az jó a kelttésztákhoz, fánkhoz, stb...:)
  • 18 dkg cukor
  • 13,5 dkg darált dió
  • 13,5 dkg liszt
  • biztonság kedvéért kis sütőpor (elhagyható)