2012. augusztus 31., péntek

LEGO-S TORTÁK


Tegnap a középső fiam gyerekzsúrba ment, oda vitt egy Lego-s tortát. Úgy gondolom, párat már sütöttem ahhoz,hogy megérjen egy blogbejegyzést!:)

Az első próbálkozásom, egy téglalap alakú torta volt. Sok színt gyúrtam, majd nyújtottam ki, és csíkokat vágtam, majd úgy ragasztottam vízzel a tortára. Persze előtt azt hajszálvékonyan leburkoltam már fehérrel.....
Az oldalára nyilván vékonyabb csíkokat tapasztottam,hisz az a lego kocka oldala....
A pöttyözés. Nyilván a lego-kocka méretétől függ a legjobban. Nekem már kinyomócső készletem van, így nyilván könnyebb a dolgom, de feltalálhatja magát könnyen bármelyik háziasszony is a konyhában. Ha apró a kocka, akkor pl. szívószál is tökéletes a pöttyök kiszúrásához. A kockához ragasztás úgy történik,hogy egy picit cseppezem vízzel, ecset segítségével a kijelölt helyeket. Majd rányomom a pöttyöket. A kinyomócsöveket azért említettem, mert van olyan, aminek csak kör a vége, semmi cifra, és ebből is vannak méretek, próbálgatni kell, melyik mutat a kockán....Volt olyan, aminek nem a kimeneti nyílását használtam, hanem a talpát, amin megáll a cső. Volt,hogy habrolócső keskenyebbik végét:) Mondom, találékonyságon múlik. Az első többszínű tortámnál még nem volt szalagvágóm, ott még mérnem is kellett, mérőszalaggal,hogy minden színből ugyanolyan vastag csíkokat vágjak.
A legoemberke külön tészta, azzal nem dicsekednék, mert szerintem még van mit fejlődnöm (nem kicsit)  figurakészítés terén......




A körtortáknál az a helyzet, hogy ki kell választani egy lego színt és azzal leburkolni a tortát. Itt nagy pöttyök jönnek, így vastagra is nyújtom a burkolóanyagot, és utána szúrom ki nagy kiszúróval, majd pöttyözöm. Meg lehet spékelni a bábún kívül még plusz legokockával is.

Készítettem olyat is, aminél egy testvérpárnak kellett torta, és a kislány Hello Kitty rajongó a kisfiú LEGO imádó, így felemásan készítettem el a tortát. Itt is csak egy színből dolgoztam, ha sokszínű a lego rész, szerintem az már túl sok lett volna.


Az emeletesem úgy készült, hogy egy tepsiben készítettem magas piskótát. 3 felé vágtam, de csak kettőt töltöttem egybe. A 3. lapot 3-adoltam más szögből persze. Ott is kettőt töltöttem egybe. A kimaradt piskótát feleztem, és azt is betöltöttem. Külön dermesztettem ki őket, levajkrémezve a külsejüket. Aztán mindegyiket leburkoltam fehérrel, majd egyenként színre fújtam őket, és egymásra pakolgattam. Van hátránya a fújásnak is....Az illesztés nem igazán szép ilyenkor, mert ahogy pakolja fel az ember a másik tortára, alá kell nyúlnia, és óhatatlan,hogy felgyűrődik a burkolat, vagy bármi, és már nehéz korrigálni, mivel nem gyúrt színnel dolgozunk......Párom már nagyon belejött a lego-figura készítésbe, itt már ő próbálkozott vele, így lett egyből kettő is. A fejét persze én készítem, de sokszor kapkodásba......

A tegnapi színes tortámból levontam pár következtetést.....Ugye az elsőt decemberben készítettem, hőmérséklettel nem volt probléma. De ezt hőségben.....Nálam az élénk színek egyébként is nagyon puhák, de mire kinyújtottam az összes színt (pedig most nem is használtam olyan sokat: fehér,sárga,kék,zöld,piros), És a szalagvágón beállított mérettel felszeleteltem mindet, már annyira puha volt, majdnem, hogy elfojt....Nagy szenvedés volt....úgy ráhelyezni,hogy ne nyúljon nagyon meg, és maradjon egyenes minden oldala....Hát persze ez képtelenség, szóval a tortasimítóm szélével, meg vonalzóval, meg amit találtam egyenes vékony tárgyat, (ami tiszta, mert erre használom) használtam fel arra, hogy jobbról-balról kiegyengessem az oldalait, miután feltettem. Legközelebb, ha tehetném, maga a tortát csíkoznám fel, és egyszerre csak egy színt gyúrnék be, és úgy puzzle-oznám ki. Annak mondjuk az lenne a hátránya,hogy mivel nem folyamatosan haladnék, az oldalakat nem tudnám korrigálni. Na mindegy, egyenlőre még csak ilyen tortákat tudok, de agyalok a legjobb megoldáson, mivel lehetne még tökéletesebbre, még élethűbbre készíteni.....Mert valljuk be, ezek még nagyon, de nagyon amatőr munkák:) Azért szerintem egy háziasszony, ha meg akarja lepni a csemetéjét otthon, és a leírásom alapján elkészíti, akkor már megérte leírnom!:) Mert anya tortájánál nincs finomabb, ne feledjétek!:):):)

9 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon klasszak, nekem tetszenek! :) A lényeg, hogy saját kezű, szívből jövő munka...

    VálaszTörlés
  2. Szerintem szuperek lettek! És a figurák is elég élethűek, nincs azokkal semmi gond! Jó, persze tudom, a saját munkájával mindenki kicsit elégedetlen, de ezek azért már többek, mint amatőr próbálkozások.

    VálaszTörlés
  3. Szia, szerintem nagyon ügyi vagy :)

    1 kérdésem lenne, a Lego kockák alá említettél egy fehér krémet amivel befedted, az leírnád ?
    Nagyon köszönöm, és további sok sikert :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs recept. Maga a burkolóanyagot nyújtottam ki nagyon vékonyra és azt tettem rá. Erre tapasztottam utána vízzel a színes elemeket.

      Törlés
  4. Szia!

    Kérdésem a burkolóanyag marcipánból van?

    Köszönettel : Veronika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, marcipán, és egy úgynevezett UNIDEC-et használok. (univerzális dekorációs massza)

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés