2010. szeptember 30., csütörtök

TEJSZÍNES MOGYORÓTORTA

Ezt sem most sütöttem,hanem egy éve, és a magazinomból másolom át ide...
Párom már régóta nyaggatott,hogy megenne egy mogyorótortát, de nem a vajas változatot,hanem egy könnyed, tejszíneset. Hát megpróbáltam neki kreálni, a bevált alapot véve a krémnek. Gyorsan le is írtam, hogy mit hogy csináltam, nehogy máskor ne tudjam megcsinálni,mert úgy érzem, eltaláltam az arányokat!:)
TEJSZÍNES-MOGYORÓ TORTA

Hozzávalók:
(23 cm átmérőjű tortaformához)
Piskóta:
* 9 evőkanál liszt
* 3 evőkanál darált mogyoró (én a Lidl-be vettem 200 g-os kiszerelésben kapható)
* 1 cs sütőpor
* 6 tojás sárgája
* 6 evőkanál hideg víz
* 12 evőkanál cukor
* 6 tojásfehérje
* 1 csipet só
Krém:
* 40 g vaníliás főzős pudingpor (Dr.Oetker)
* 4 dl tej
* 4 púpozott evőkanál cukor
* 3/4 üvegcse tejszínes mogyoró aroma
* 6 evőkanál darált mogyoró
*4 dl tejszín
*1dl víz
*1 cs. Dr.Oetker étkezési zselatin
Díszítés:
* 3 dl tejszín
* 1/2 dl víz
* 1/2-3/4 cs. Dr. Oetker étkezési zselatin
* 1/4 üveg tejszínes mogyoró aroma
* egy maréknyi darált dió

Elkészítés:
Nem tudom,ki hogy szokta, kinek milyen a sütője...
Én laponként szoktam a piskótákat megsütni,mert nekem egészben nem sül át.
Szóval a hozzávalókat 3 felé osztom, és egyenként kavarom ki a piskótákat. Külön tálba a lisztes-sütőporos mogyorót. Külön a tojássárgás-vizes cukrot, majd ismét külön a pici sós tojásfehérjét, amit habbá verek.
A sárga krémbe belekeverem a lisztes tál tartalmát, majd ezután már óvatos mozdulatokkal keverem bele a tojáshabot.
A tortaformát oldalról nem szoktam bélelni, csak az aljára vágok sütőpapírt. belesimítom a tésztát, úgy,hogy a szélei magasabbak legyenek, mint a közepe,mert amikor megsül, a közepe fel szokott púposodni, így lesz a kész lap majd vízszintes:)
Ezt megismétlem még 2x, ha tűpróba után megbizonyosodtam arról,hogy közepes lángnál tényleg megsült a piskóta. Melegen szoktam a hátáról lehúzni a papírt.
Akinek jó a sütője, csinálja egybe a piskótát, majd vágja 3 felé , és kész is a torta alapja!
A krémhez egy kis tálba öntsük bele a pudingport és a cukrot. Mérjük ki a tejet is, de abból csak annyit tegyünk hozzá, amennyi ahhoz kel,hogy egy csomómentes sűrű masszát kapjunk. A többit lábasba téve tűzön felforraljuk. Ha gyöngyözik, belekeverjük a pudingmasszát, és sűrű kevergetés közben hagyjuk még egy-két percig együtt bugyogni. Ezután lehúzzuk a tűzről. Mehet bele az aroma. Sűrűn kevergetjük hűlés közben,hogy lehetőleg ne bőrösödjön és ne legyen a végén csomós a krémünk.
Ha már langyos, mehet bele a mogyoró is.
Közben vízben megmelegítjük a zselatint. Tejszínt magas falú tálban félkeményre verünk,majd hozzáöntjük a zselatint, és így már keményre verjük. Hűtőben tároljuk, amíg a pudingos krém ki nem hűl teljesen. Ha ez már megtörtént, a kettőt egymásba forgatjuk, óvatos, de határozott mozdulatokkal. Ismét hűtés következik.
A krémmel megtöltjük a lapokat, bevonjuk a tortát kívülről is, és még kell,hogy maradjon belőle a díszítéshez is.
Bár a torta oldalát felhúzzuk tejszínhabbal, a tetejére még marad a krémből!
A tejszínt felverem, ismételten zselatinnal rögzítem, de itt beleöntöm az üvegcsében maradt aromát is, így nem lesz fehér. Ha megdermedt a  hűtőben, habzsákba töltjük, és alulról felfelé függőleges vonalakat húzva felhúzzuk vele a tortát. Épp,hogy elég, körbe fogja érni.
A tetejére már tetszés szerint rakhatjuk a mintát, nekem azért szív,mert Valentin-napra készült!:)
Ennyi. Ugye nem is nagy ördöngősség????
De! Isteni finom! Ezért is osztom meg veletek a receptet, hátha ti is megsütitek, és megízlelhetitek ezt a tortacsodát!:)
Jelen esetben a díszítésre nem sok időt és energiát fordítottam,majd legközelebb...
Jó étvágyat hozzá!:)

ESZTERHÁZY TORTA

Ezt a receptet sem most írtam le, a másik magazinomból másolom át ide, háth ez is érdekel valakit...:)


Nagyon gusztusos egy torta, de én és a családom nem szeretjük a vajas változatot, ezért tejszínhabos verzióban készítettem el. Lehet nem ez az eredeti recept, de sokkal olcsóbb, és higgyétek el, ez is nagyon finom, de ehhez türelem is kell!!!!
Hozzávalók (16 szelethez):
Piskótához:
* 200 g liszt
* 50 g darált dió
* 160 g cukor
* 8 db tojás
* 1/2 cs. sütőpor

Krémhez:
* 2 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
* 8 dl tej
* 5 evőkanál cukor
* 100g darált dió
* 50 ml rum, vagy helyette használhatunk rum aromát is
* 200 g felvert tejszínhab
*(én féltem és rögzítettem a tejszínhabot 1/2 cs. Dr.Oetker étkezési zselatinnal, amit 0,5 dl vízben kevés melegítéssel oldottam fel)

Bevonáshoz:
* 2 db tojásfehérje
* 160 g porcukor

Díszítéshez:
*  kevés étcsokoládé bevonó

A torta lapjainál kezdjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral. Külön tálban a lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd hozzákeverjük a darált diót is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A sárga krémhez hozzákeverjük csomómentesre a lisztes keveréket, majd pár kanál habot is. Ezt még bátor mozdulatokkal,hogy picit lazuljon a massza. Ha ez kész, már csak óvatosan mehet bele a többi tojáshab, és ezután már óvatosan keverjük.
Innentől már mindenki maga döntse el, mennyire bízik a sütőjében. Egyben is meg lehet sütni, de utána 6 db egyenlő lapra kell szeletelni, vagy inkább egyenként sütni 6 db lapot....... Én az utóbbit választottam.
Hagyjuk kihűlni a lapokat. Addig elkészítjük a krémet.
A pudingot a szokásos módon, csak a most megszabott adagok szerint megfőzzük. A tűzről levéve mehet bele a rum/rumaroma, majd ha már kihűlt a krém a felvert tejszín.
A lapok közé kenjük, majd bevonjuk vele a tortát.
Jó, ha marad még egy kevés a halmok nyomkodására is! Ha nem, majd verhetsz egy kis tejszínhabot és meg is van oldva a dolog!:)
Szóval kész a torta, illetve csak alapban, még fel kell díszíteni.
A porcukrot a tojás fehérjével keményre verjük, majd rákenjük a torta tetejére.
Ezután egy kevés étcsokit olvasztunk, és a kör közepéből indulva, spirál alakban a torta külseje felé haladva vékony csíkban a fehér mázra csurgatjuk.
Ezután egy hústűvel, vagy fogpiszkálóval, kinek mije van, a kör közepétől kifelé haladva, mintha cikkekre akarnánk váni vonalakat húzunk. Így lesz meg a minta.
Ha megszáradt, mehet a torta szélére egy kis darált dió, ami nem egyszerű, szóval a kezdők el is hagyhatják:)
A tetejére körbe halmocskákat nyomunk habzsákból, ha még maradt krém, vagy ha nem, tejszínhabból. Meg lehet még spékelni szeletenként egy-egy fél diószemmel is.
Már csak a fantázia kérdése ki hogy díszíti. Nem olcsó egy torta, de már költségesebbeket is találtam. A margarin kihagyása miatt pedig könnyed lesz!:)
Jó sütést!

GESZTENYETORTA SÜTÉS NÉLKÜL

Andi konyhájából való recept, csak én tortának készítettem el, nem sütinek:)
Zalánkámnak (a legnagyobb fiam) névnapja volt, így meglepi volt neki! Most nézegetem a képeket...
Ez márcisu 30-án készült, pont bárányhimlősek voltak....
Na, de a torta:
Hozzávalók:
(vagy egy 20x30-as tepsihez, vagy egy 28-29 cm-es átmérőjű tortaformához)
A torta alaphoz:
* 500 g gesztenye massza
* 150 g porcukor
* rum, vagy rumaroma (rád bízom,mennyit, ahogy érzed)
* 250 g darált keksz
* pici tej

Krém:
(azaz a 2 és 4. réteg)
* 3 cs.főzős vaníliás pudingpor
* 9 dl tej
* 200 g porcukor
* 250 g margarin

3. réteg:
* 150 g babapiskóta
* kicsi tej
* kevés rum, vagy rumaroma

5. réteg:
* 3-4 dl tejszín (Halta, Hulala, Senna, ezeket javaslom)

Díszítéshez:
* kevés reszelt étcsokoládé


Elkészítés.
A gesztenyés masszát összegyúrom, én csak annyi tejet locsoltam apránként hozzá, hogy ne legyen mancsos a tészta, de ha jól összedolgozom, már ne törjön.
Amikor elérem ezt az állapotot, akkor belenyomkodtam a forma aljába egyenletesen.
Ezután a tejet a pudingporral sűrűre főzöm. Közben a margarint habosra keverem a porcukorral. Ha kihűlt a puding, hozzákeverem.
Az így kapott krém felét rásimítom a gesztenyés alapra.
Egy kis tálkába tejet öntök, majd még hozzá rumaromát. Ebbe egy pillanatra megmerítem a babapiskótákat egyesével, majd a krémre pakolgatom.
Majd rákenem a maradék krémet is, ezzel befedve a piskótákat.
A tejszínt kemény habbá verem és rásimítom a krémre.



 
Én a Zalán feliratot úgy készítettem el, hogy egy kiskanál végével rárajzoltam a habra a szöveget.
Lereszeltem egy kis étcsokit, és szintén a kiskanál végének segítségével rászórtam a szöveglenyomatra. Majd a szövegen kívülre is szórtam még egy kevés reszelt csokit. Hűtőben tároljuk!!!!!!!
Tálalás előtt késsel körbevágjuk, és csak azután szedjük szét a kapcsos formát.
Jó átvágyat hozzá!

ALMATORTA FEKETE-ERDŐ MÓDRA

Bár úgy volt,hogy csak a mostani tortáim receptjét rakom fel, van másik két magazinom is, amiben szintén van pár receptem. Úgy gondoltam átrakom ide is, hátha segítség lehet 1-2 embernek!:)

Szóval:
Hozzávalók, egy 24 cm-es tortához:

Piskótához:
3 lapot sütünk, egybe írom a hozzávalókat, aki akarja süsse egybe és vágja 3 felé, vagy eleve 3-adolja az adagot és egyesével süsse:
* 6 tojássárgája
* 6 evőkanál víz
* 12 evőkanál cukor
* 10 evőkanál liszt
* 2 evőkanál kakaópor
* púpozott teáskanál sütőpor
* 1/2 cs. vaníliás cukor
* 6 tojásfehérje
* pici só

Krém:
* 750 g savanykás alma
* 90 g cukor
* 125 ml almalé
* 1/2 citrom héja
* 1 evőkanál étkezési keményítő
* 1 1/2 cs. vaníliás cukor
 * 6-8 dl tejszín



A tojássárgáját habosra keverem a cukrokkal, majd hozzáadom a vizet. Külön edényben kikeverem a lisztet a kakaóporral és a sütőporral, majd ezt is belekeverem. Végül a tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verem, és óvatosan ezzel fellazítom a piskóta masszát. Tortaformában készre sütöm. (Az alját sütőpapírral kibélelem)
Az almát megpucoljuk, és utána gerezdekre vágjuk, majd az almalével felfőzzük, amibe cukrot és citromhéjat teszek.Étkezési keményítővel sűrítem be. A habot keményre verem.
Jöhet a torta összeállítása.
Az első piskóta lapra kenem az almás krémet. Rárakom a 2. piskóta lapot. Azt vastagon bekenem tejszínhabbal, majd mehet rá az utolsó piskóta is. Az egészet megkenem kívülről tejszínhabbal, és fel is díszítem vele.
Ennyi az egész!
Jó étvágyat hozzá!

VIRÁGKOSÁR


Úgy döntöttem, hogy mától leírom a gondolataimat, tapasztalataimat.
Milyen jó lesz majd visszanézni, és látni a fejlődést! ( Ami remélhetőleg lesz!!!)
Új korszak kezdődött: 1. Beiratoztam cukrásztanfolyamra
2. Már az ismerőseimnek is én sütök!
Nem ezek az első tortáim, de tény és való, hogy még van hova fejlődnöm, egy nagyon lelkes AMATŐR vagyok. Autodidakta módon tanultam mindent, akárcsak főzni, így sütni is! Szeretem a kihívásokat! Tejszínhabbal dolgoztam eddig, most barátkozom a tortaburkoló anyagokkal.
Egyenlőre Formix-ot vettem még csak, és jó sokat bénáztam vele, de majd belejövök!:)
Találtam jó ételfestéket is, de majd menet közben írok kommenteket.
Szóval most a barátnőmnek sütöttem tortát. Jobban mondva az ő nagymamájának. Nem kis megtiszteltetés volt, hisz ez a szülinap neki már a 95.!!!!! Annyit mondott Bea, hogy valami szépet, és finomat. Ne túl édeset, és csoki ízű legyen. Már régóta szerettem volna virágkosarat készíteni, így itt volt az alkalom! Ízre pedig így a tejszínes csokikrémemre esett a választásom.
Nem akarták túl édesre. Így úgy döntöttem, hogy a kosárfonást is krémből készítem, csak abba kevesebb tejszínhabot teszek. Erre a célra, mármint a kosárfonásra vennem kellett ehhez alkalmas kinyomó csövet. Szerettem volna keskenyebbet, de csak ilyen volt. Sebaj! Lényeg, hogy sikerült valamilyet beszereznem!
A virágokat már szerdán este elkészítettem, ahogyan a leveleket is. Találtam gél ételfestéket, ami nem mondom, hogy olcsó, de tényleg alig kell belőle, és mennyei színeket lehet varázsolni vele!!! Egyelőre csak alapszíneket vettem meg, de szépeket tudtam velük keverni. Legalábbis nekem a folyékony ételfestékhez képest nagy különbség volt! Arról nem beszélve, hogy ez nem ront a formix állagán.
Szóval csütörtök este elkészítettem a piskótákat. Igen! PISKÓTÁKAT! Nekem a sütőm nem túl jó, szóval egy egész tortát nem tudok vele megsülni, mert a teteje és az alja már ég, amikor még a közepe folyik….
Szóval egyenként sütöttem 3 kakaós piskótalapot. A tortaforma alját először sütőpapírra rajzolom 3x, majd kivágom, ezt teszem az aljába. Az oldalára semmit nem teszek, nekem így jobban feljön a piskóta. Amikor egy kisül, én úgy szoktam, hogy kiteszem a piskótát papírostul, és a kapcsosforma oldaláról késsel lekaparom a rásült tésztát, majd megint összecsukom, újabb papírlap és újabb adag piskótatészta massza….
Mit rakok a piskótába?
Ez most 24-25 cm tortaforma volt, ebbe raktam 3 tojásos vizes piskótát. Na persze ezt 3x!
Szóval akkor az egész tortára kell:
9 db tojás
9 evőkanál víz
18 evőkanál cukor
3 kiskanál vaníliás cukor
3 kiskanál sütőpor
6 evőkanál kakaópor
12 evőkanál liszt.
Menet szerint én úgy szoktam, hogy különválasztom a tojások sárgáját a fehérjétől. A fehérjét magasabb falú tálba teszem, és csipet sóval megsózom, de tényleg csak egy csipet kell, ettől hamarabb és szebben keményedik. A sárgájához adom a kétféle cukrot, majd a vizet, és simára keverem. A lisztet kikavarom a sütőporral és a kakaóporral, majd hozzáadom a sárgájás krémhez. Ezután felverem kemény habbá a fehérjét. (Én mindig fejre borítom, tuti kemény-e. Ha a fordításnál elmozdul a hab, akkor még verni kell, ha meg sem mozdul, fejre is állíthatod, na akkor a jó!) Ebből csak egy-két evőkanálnyit szoktam kivenni a többihez, és határozott mozdulatokkal fellazítani a piskótát, majd óvatosan keverem hozzá a többi habot. Ezután belesimítom az előkészített tortaformába. Úgy szoktam, hogy a kanállal picit kihúzogatom, hogy a szélén magasabb legyen, a közepén pedig alacsonyabb. Így nem lesz púpos a közepe, ha megsült. Általában tűpróbáig sütöm. Na, ezt is most magyarázgatom a legkisebbemnek, hogy mit jelent…Akár egy gyufaszál is jó, csak a mérge ne érjen bele a piskótába! Szóval a gyufaszálat a piskóta közepébe szúrjuk, majd kihúzzuk. Ha maszatol a tészta, akkor még sütni kell. Ha szép tiszta maradt a gyufa, akkor már jó a piskóta. Elvileg már melegen is le lehet húzni róla a sütőpapírt, de én általában rácsra téve ki szoktam hűteni, és csak utána húzom le róla.
Ennyit a piskótáról. Ezt ugye 3x megcsinálom, de az edények már adottak, nem kell újakat piszkolni, és elég kicsiket használni, hisz egyszerre nem sütök sokat. De akinek jó a sütője, az süsse meg bátran az egészet egyben, és utána vágja 3 felé!!!
Nem lesz mindegyik fejezetem ennyire „szájbarágós”, de én tényleg annak a híve vagyok, hogy az is kapjon kedvet a sütéshez, aki nem érti a másnak egyértelmű dolgokat. Sokszor azért nem kezdenek neki a sütésnek, hiába van már oly sok mindenkinek ilyesmi blogja, mert elég pár kifejezés, amit nem tud hová tenni, és máris elmegy a lelkesedés…
A krémem puding tejszínhabbal. Könnyű, finom és nem túl édes, nem túl telt ízű, nekem bejön, mert könnyed.
TORTATÖLTELÉK:
1 csomag csokipuding por
4 dl tej
4 púpozott evőkanál cukor
4 dl tejszín
10 g étkezési zselatin
1 dl víz

A zselatint egy deci vízben feloldok, majd kevergetem tűzön, míg langyos és egynemű nem lesz. Lényeg, hogy ne látszódjanak szemcsék benne. Ekkor félrerakom hűlni. Ahogy a pudingot is előre kell készítenem. A pudingport kikeverem a cukorral, és egy pici tejjel. A többi tejet felforralom, majd állandó kevergetés közben hozzákeverem a cukros pudingport, és besűrítem. Pár perc rotyogás, és leveszem a tűzről. Utána is kevergetem, elég sűrűn, mert nem szeretném, ha hűlés közben bebőrösödne.
A tejszínt közepesen kemény habbá verem, és ekkor belefolyatom a feloldott és kihűtött zselatint, majd tovább verem. Amikor már hullámok látszódnak a habban, akkor abbahagyom, majd hűtőbe teszem. Túl kemény sem jó, mert a zsákban törik, és levegős lesz kinyomásnál….
Ha kihűlt a puding, akkor egybekeverem az egészet, de óvatosan, hogy a hab ne törjön…
Ezzel kenem meg a lapokat, majd kívülről is átkenem az oldalát és a tetejét is. Épp, hogy elég lett.
A kosárfonáshoz is kellett krém, ehhez kicsit keményebb, és kevésbé habosat szerettem volna.
Ugyanazt készítettem el, mint a tortakrémhez, csak a zselatint és tejszínt feleztem, a csokipuding maradt adagra.
A kosárfonást lassan végeztem, és leguggoltam az asztalon elhelyezett félkész tortához, hogy a szög is megfelelő legyen. Úgy remegett a kezem,hogy csak na! Hisz még csak most csináltam először, eddig még csak neten láttam!:)
Remélem lesz még alkalmam saját képekkel is végigjárni a kosárfonás technikáját, de addig is:
http://www.youtube.com/watch?v=iXqyDgsC9BE
http://www.ritakonyhaja.hu/kreativ-konyha/eteldiszites/2517-kosarfonas-torta-dekoracio-recept.html

A virágkosár, mint ötlet, nem az enyém, egy internetes ismerősömnél láttam hasonlót, és onnan az ihlet!:) Bár az övé sokkal szebb lett….

A RÓZSÁK ÉS LEVELEK…..
Mint ahogy kedves kritikaként is mondták, de utólag nézve a képet én is úgy látom, hogy a rózsák szirmai felülről lehettek volna vékonyabbak is….
A formixot átgyúrtam kukoricakeményítőn (Kircky-től tanultam a tippet, hogy így nem ragad le), majd kinyújtottam. Nekem a fa nyújtófára ragad, műanyagom meg nincs, szóval én folpack gurigát használok…
Aztán pogácsaszaggatóval kis köröket szúrtam ki. Az egyik kört golyóvá formáztam, és a tetejét picit kicsúcsosítottam, majd elvékonyítottam, és pici U alakot képeztem a szirommal felül. Erre jöttek körben a többi körök, fedéssel. Legközelebb picit lapítok azon a részen, ami felülre kerül, mert tényleg szebb lenne a rózsa úgy!:)
Ez a fehér rózsa. A színeket úgy értem el, hogy késhegynyi gél festéket gyúrtam bele. Csak 4 színt vettem én is, úgy variáltam a színeket, kevertem ki.
A levelet is kék és sárga festék együttes hozzáadásával nyertem. A fiaim ámultak is, micsoda varázslat!
Szóval ott is kinyújtottam. Mivel nincs (még!) levélkiszúróm, ezért karikát szúrtam ki megint a pogácsaszaggatóval, melyet nem pont a felénél, de ellentétes irányban is kiszúrtam a körből….Így lett ez az alak. Az erezést egyszerű fogpiszkálóval oldottam meg. Konkrétan csak a feltevés előtt. Szerdán csak a formát tettem száradni. Pénteken pedig, mikor a virágok közé kerültek, akkor ereztem. A függőleges csíkot és az oldalsó erezést is nem húzással, hanem pici lenyomattal értem el a fogpiszkálóval…

A füllel nagyon sokat kínlódtam. Nem így szerettem volna, de egyszerűen akárhogy csűrtem, csavartam, és próbáltam szépre készíteni, nem ment. Szóval maradt ez, és a gyöngyök.
Egy ívelt műanyag csövet szúrtam teljesen a torta aljáig, nem függőlegesen, hanem az ívet követve kicsit sréan. Ám szerette volna széthúzni az egész tortámat…..Ekkor jött az ötlet,hogy a torta felszínén a két szárat összehúztuk cérnával. Ebben segített a párom is…
Innentől kezdve már egyszerűbb volt. Próbáltam minél tarkábbra díszíteni, felhelyezni rá a rózsákat. A kis üres résekre pedig a leveleket helyeztem.
Az OLDALSÓ VIRÁGOK hogy készültek?
Sárga formixot pici rudakká sodortam, majd csúcsosítottam a végüket, és fehér köröket fontam köréjük, úgy, hogy a vége szétnyíljon, és ezt mutattatom is.
Utólag nézve, van kritika bennem, de majd a legközelebbi szebb lesz!:)
Mindenesetre örült az ünnepelt a tortának, ízlett is nekik, és újra örömet tudtam szerezni! Ez a lényeg!:)
Én pedig tapasztalatokkal lettem gazdagabb!!!!