2011. január 31., hétfő

EZÜST MOTOR TORTA

Ezt a tortát majdnem egy hete készítettem. Nem volt egyszerű, szerintem nem a kedvenc tortáim közé fog tartozni!:)

Egy nagy gáztepsiben készítettem el a kakaós piskótát, és csak fél adag fekete erdő krémet kevertem ki.
A tepsiből két motorlap is kijött. Előtte én már kaptam egy képet a motorról, amit ugye tortában kellett életre keltenem. Az alapján én már rajzoltam egy sablont, és csak azt kellett körberajzolnom. A kerekeket pogácsaszaggatóval szúrtam ki. Azokat is, és a két piskótát is megtöltöttem. Majd az egészet lekentem kakaós tejszínnel. Így dermesztettem ki egy éjszakán át. Az átadás napján burkoltam le egyben a motor testet, amire egy átlós vonalat faragtak be csupán. A kerekeket is fehérrel burkoltam, majd véstem bele mintákat is. A motortestre még kellet egy réteg formix, a tankrésznél. Így lett domborúbb. Kisebb mélyedéseket, mintákat próbáltam bele készíteni. Aztán ecsettel festettem át az egész tortát. A lüszter festék, ami elvileg ezüst lenne, a fehéren egyáltalán nem mutatott. Így az alkohollal kikavart lüszter porfestékhez raktam fekete gélfestéket is, így lett ilyen a színe. A feketét simán kentem a kerékre, az ülés mögötti részre, a kormányt és a visszapillantó tükröt is, de azokat csak száradás után helyeztem a tortára. Piros lett az ülése.
Szóval elég pepecs munka volt, de a barátnőm azt mondta,hogy a fiának pont ilyen igaziból a motorja, (ami nem pontosan így van,mert az övén vannak matricák is....)szóval teszett nekik! És ízlett is, ami nem utolsó szempont!:)



2011. január 28., péntek

Epres-habos torta

Mostohaanyukám születésnapjára készült, de elég érdekes módon.
Sajnos derékfájással küszködöm már hetek óta, és pont aznap vitték el az ismik a hordó torták, és nekem volt 1 estém,hogy "összedobjam", ezt a tortát.
Semmi lélekerőm nem volt nekiállni már piskótát sütni, ezért babapiskótáztam. A krémet úgy készítettem,hogy 400 g fagyasztott epret leturmixoltam cukorral (már meg nem mondom mennyivel) , adtam hozzá zselatint, majd hozzákevertem 5 dl tejszínt habbá verve.Jah, és hogy tényleg ne legyen esetlen, egy pici citromot is csavartam bele. Azért utánkóstoltam, nehogy savanyú legyen.
Kiválasztottam a legnagyobb (30cm) átmérőjű kapcsos tortaformámat, és abba rétegeztem bele a krémet és a babapiskótát. Felülre persze krém került. Épp,hogy belefért. Lefedtem alufóliával a tetejét, és hűtőbe tettem.
Ez volt péntek éjszaka, és így vittük fel Budapestre szombaton. Egész nap iskolába voltam, így csak vasárnap délelőtt díszítettem fel. Addigra már szépen összeértek az ízek. A rózsákat szombat éjszaka készítettem nagymamámnál. Azért elég nehéz volt kivitelezni ezt a tortát, mert nem itthon, a saját eszközeimmel dolgoztam, illetve vittem egy pár dolgot, de menet közben annyi minden eszembe jutott, azért az egész konyhámat csak nem vihettem magammal!:D
Azért a végeredmény nem is lett olyan rossz! Finom is lett, bár legközelebb tuti nem babapiskótázok, hanem rendes piskótát fogok bele sütni!
Oldalt kosárfonást készítettem a tortára, felülre meg csak "pamacsokat" nyomtam. Közepére került a 3 rózsa.
Isten éltessen még egyszer Kriszta!:)

2011. január 27., csütörtök

ÚJABB DÍJ

Ezt a díjat Kiskuktától  és Adryenntől is megkaptam, amit nagyon szépen köszönök nekik!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Szabályok:

1. Köszönd meg akitől kaptad.
2. Tedd ki a logót a blogra.
3. Linkeld be, akitől kaptad.
4. Add tovább további hét blogosnak.
5. Linkeld be őket.
6. Hagyj náluk megjegyzést, értesítsd őket.
7. Árulj el magadról hét dolgot.


Akiknek továbbadnám:
2.Pici Juci
3.Pixie Pie
4.Farkas Vilmos
5.Szandi
6.Szilcsa
7.Kricky

Magmaról 7 dolog:
1. Eredeti szakmám ápolónő
2. Voltam 75 kg is, nagy mumusom az,hogy megint meghízok.
3. Gericbetegségeim ellenére imádok tornázni, jógázni aerobikozni, zumbázni, stb...
4. Élő példája vagyok annak,hogy rák után is van élet:)
5. Mindennél jobban vágyom egy jó sütőre,hogy ne laponként kelljen sütnöm a tortákat...
6. Jó lenne, ha egy nap nem csak 24 órából állna, úgy talán jutna időm mindenre:D
7. Enyém a világ legklasszabb férje, és a világ legszebb 3 kisfia!

2011. január 26., szerda

DÍJAT KAPTAM

Igen, díjat, méghozzá 4 helyről is megkaptam ezt a címet:

Akik nekem adták, amit nagyon szépen köszönök ezúton is nekik!:
Amit le kell írnom:

A díjhoz szabályok is tartoznak. Ezek a következők:

- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.

- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.

- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.

- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.
Alábbi blogereknek adnám a díjat sok szeretettel:

2011. január 22., szombat

BOROSHORDÓ 80. SZÜLETÉSNAPRA




Fázisképeket most nem tudtam csinálni....A tortáról annyit,hogy kakaós piskótával tejszínes csokoládékrém, csokiganázzsal befedve, és formixxal burkolva.

Leírom nagyjából az elkészítését.
Sütöttem összesen 4 db 23 átmérőjű 3 tojásos kakaós vizes piskótát, és 2 db 18 cm átmérőjű 2 tojásos kakaós vizes piskótát. A két 23 cm átmérőjű piskótára ráraktam a 18-ast, és egy kettő közötti  méretre levágtam.
Így 3 féle méretem lett, de mindegyikből 2-2 lap.
Két gúlát készítettem. A legnagyobb lapot alulra, rá a tejszínes csokikrém, a közepes piskóta, csokikrém, majd a kissebb piskóta. Ezután az egészet lekentem krémmel, az oldalára úgy,hogy sima legyen. Ezt ugye megismételtem még egyszer. Így hűtöttem ki.
Aztán másnap csokiganázzsal lekentem egyiknek csak az oldalát, a másiknak az oldalát és a tetejét is. Hagytam,hogy megdermedjen. Aztán aminek a tetejét nem kentem át, abba 4 oszlopot szúrtam le, és megfordítottam, fejjel lefelé, és tortaüvegre tettem. Az így kapott tetejét kentem le a csokiganázzsal. Közben 24 cm átmérőjű formixkört dermesztettem ki. Ezt tettem a csokis tetőre. Majd a nem megfordított gúlát óvatosan ráhelyeztem a fordítottra. A kettő közötti rést is átkentem oldalról csokiganázzsal. Ezután kikevertem barna formixot, kinyújtottam, és méretre vágtam a deszkákat. Az erezetet úgy készítettem,hogyapró mintákat véstem bele, és kakaóport ecset segítségével átkentem rajta. A másik oldalát vízzel átkentem, és így szépen oda is tapadt a csokiganázsra.
A szőlőfürtnek a golyókat, és a levelet és a kacsot előre készítettem el, hogy ki tudjon "száradni", azaz picit megkeményedjen. Ezeket is vízzel rögzítettem.
Kb. ennyit a torta készítésről.....

2011. január 10., hétfő

OROSZKRÉMTORTA GYÖNGYÖKKEL

Ezt a tortát sokkal szebbre szerettem volna, de az élet közbeszólt....

Konkrétan kész volt a torta, csak a díszítésre várt.
Hajnali 4:45-re felhúztam az órát,hogy még legyen időm feldíszíteni a tortát, készíteni magamnak ennivalót, megkávézni, bepakolni, felöltözni, stb...iskola előtt.
Csakhogy nem csörgött az óra!!!!!!!6:20-kor magamtól riadtam fel. A buszom meg már 7-kor indult. Azt sem tudtam hová kapjak. 5 perc alatt vertem fel a habot és díszítettem fel a tortát. A gyöngyök hirtelen ötlet volt, nem volt időm másra. Szerencsére tetszett a haveromnak. De megígértem nekik,hogy legközelebb, ha sütök nekik, sokkal csinibb tortát kapnak!!!!!!!!!!!!!!
A torta receptje ITT, bár most csak 2-2-2 tojásos verzióval készítettem, mert a múltkorit túl magasnak találtam.
Díszítésre elment 4 dl tejszín!!!!!!!13 mm-es inox kinyomócsövet használtam hozzá.
Hát ennyi a története az én villámdíszítésű tortámnak.
És igen, elértem a buszt!:)

2011. január 8., szombat

CSAJOS-EMELETES

Ez az első bejegyzésem idén.
Imádtam ezt a tortát készíteni!!!!!!!!!

Alul 27 cm-es formába, felül pedig 18 cm-es fomában sült torta van.
Az alsó torta:
8 tojásból vizes piskóta. Tejszínes vaníliakrémmel töltve.
A felső 4 tojásból piskóta. Tejszínes eperkrémmel töltve. Ez az eperkrém egy újítás volt, de szerintem nem ilyen zselatinnal írták a 25 g-ot, mint ami nekem van,mert baromi kemény lett. Szóval ízre fini, de nem is baj,hogy keményebb lett, mert így legalább nem esett össze a burkolás miatt.
Csajos tortát szerettek volna, rózsákkal. Két színnel, rózsaszín legyen benne.....
Mivel 14 éves a leányzó, így gondoltam, hogy oké,hogy nőcis, de legyen még egy kicsit bohókás is.
Pixie-nél oly sokszor vissszaköszön ez a függőleges csíkozás, szerettem volna én is kipróbálni. A színek azért így lettek,mert követtem az ízt. Szóval a vaníliához a fehér, az eperhez a rózsaszín.



A burkolás egyre jobban megy, nem tökéletes, de érzem,hogy minél többediket készítem, annál ügyesebb vagyok, és ez nagyon jó érzés! Lehet nevetni, de mikor egy-egy dolgot sikerül az embernek nem elbénáznia...szóval apró örömök az életben.....:D
Picit repedt a formix, mivel jól alá kukoricakeményítőztem, miközben nyújtottam az asztalon. Az volt a baj,hogy bár el tudtam volna tüntetni, de minél többször nyúltam hozzá kézzel, annál csúnyább lett. Nagyon hiányoltam a marcipánsimítót, most nagy hasznát vettem volna, sürgősen be kell szereznem!!!!!
Tanulság ebből a tortából: vaciláltam,hogy a tartóoszlopokon kívül, rakja-e valami tálcát a torta alá. Nem tettem. És megsüllyedt az alsó közepe. Papírtálcát nem szerettem volna egy torta közepébe rakni, arra meg nem volt időm,hogy egy formix-kört vágja, és kidermessze keményre. De valamit kell máskor, mert ez így nem jó. Bárkitől elfogadnék tanácsot ez ügyben!!!!!!

Sajnos a képek nem adják át az igazi színt, nem volt ennyire pirosba hajló a rózsaszín!