2010. szeptember 30., csütörtök

ESZTERHÁZY TORTA

Ezt a receptet sem most írtam le, a másik magazinomból másolom át ide, háth ez is érdekel valakit...:)


Nagyon gusztusos egy torta, de én és a családom nem szeretjük a vajas változatot, ezért tejszínhabos verzióban készítettem el. Lehet nem ez az eredeti recept, de sokkal olcsóbb, és higgyétek el, ez is nagyon finom, de ehhez türelem is kell!!!!
Hozzávalók (16 szelethez):
Piskótához:
* 200 g liszt
* 50 g darált dió
* 160 g cukor
* 8 db tojás
* 1/2 cs. sütőpor

Krémhez:
* 2 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
* 8 dl tej
* 5 evőkanál cukor
* 100g darált dió
* 50 ml rum, vagy helyette használhatunk rum aromát is
* 200 g felvert tejszínhab
*(én féltem és rögzítettem a tejszínhabot 1/2 cs. Dr.Oetker étkezési zselatinnal, amit 0,5 dl vízben kevés melegítéssel oldottam fel)

Bevonáshoz:
* 2 db tojásfehérje
* 160 g porcukor

Díszítéshez:
*  kevés étcsokoládé bevonó

A torta lapjainál kezdjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral. Külön tálban a lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd hozzákeverjük a darált diót is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A sárga krémhez hozzákeverjük csomómentesre a lisztes keveréket, majd pár kanál habot is. Ezt még bátor mozdulatokkal,hogy picit lazuljon a massza. Ha ez kész, már csak óvatosan mehet bele a többi tojáshab, és ezután már óvatosan keverjük.
Innentől már mindenki maga döntse el, mennyire bízik a sütőjében. Egyben is meg lehet sütni, de utána 6 db egyenlő lapra kell szeletelni, vagy inkább egyenként sütni 6 db lapot....... Én az utóbbit választottam.
Hagyjuk kihűlni a lapokat. Addig elkészítjük a krémet.
A pudingot a szokásos módon, csak a most megszabott adagok szerint megfőzzük. A tűzről levéve mehet bele a rum/rumaroma, majd ha már kihűlt a krém a felvert tejszín.
A lapok közé kenjük, majd bevonjuk vele a tortát.
Jó, ha marad még egy kevés a halmok nyomkodására is! Ha nem, majd verhetsz egy kis tejszínhabot és meg is van oldva a dolog!:)
Szóval kész a torta, illetve csak alapban, még fel kell díszíteni.
A porcukrot a tojás fehérjével keményre verjük, majd rákenjük a torta tetejére.
Ezután egy kevés étcsokit olvasztunk, és a kör közepéből indulva, spirál alakban a torta külseje felé haladva vékony csíkban a fehér mázra csurgatjuk.
Ezután egy hústűvel, vagy fogpiszkálóval, kinek mije van, a kör közepétől kifelé haladva, mintha cikkekre akarnánk váni vonalakat húzunk. Így lesz meg a minta.
Ha megszáradt, mehet a torta szélére egy kis darált dió, ami nem egyszerű, szóval a kezdők el is hagyhatják:)
A tetejére körbe halmocskákat nyomunk habzsákból, ha még maradt krém, vagy ha nem, tejszínhabból. Meg lehet még spékelni szeletenként egy-egy fél diószemmel is.
Már csak a fantázia kérdése ki hogy díszíti. Nem olcsó egy torta, de már költségesebbeket is találtam. A margarin kihagyása miatt pedig könnyed lesz!:)
Jó sütést!

2 megjegyzés:

  1. Szia,

    megcsináltam a tortát, mmm... Köszi a receptet, mindenki megette, semmi nem maradt 10 perc után. De lenne két kérdésem. A tortalapokat úgy 15 percig kell sütni 180C előmelegített sütőben - gondolom ezeket légkeverés nélkül. És a másik kérdés, úgy tudom jó ha egy napig áll, és érik az íze. Jó ez két napig is, vagy akkor már inkább összeesik?
    Köszi szépen a válaszod: Dóri

    VálaszTörlés
  2. Kedves Dora!
    Azt,hogy meddig süssük, azért nem írom,mert mindenkinek más a sütője. Nem tudom 15 perc alatt az a vékonyka lap nem fog szénné sülni???
    Mióta elektromos sütőm van, még nem készítettem Eszterházyt......
    SZerintem 2 napot ne hagyd állni a hűtőben fogyasztás előtt, mert azért csak tejszínes....Összeesni nem hiszem ,hogy fog....:)De, ha mégis így teszel, akkor a külső díszítését csak a tálalás előtt készítsd el, mert a külső tejszín egyszerűen bekeményedik....:(
    Egyébként örülök,ha ízlett!:)

    VálaszTörlés