Egy barátnőm szülinapjára készült, azért 2. számmal írtam,mert más, mint az előző recept!:)
A tanfolyamon tanított Deák felvertet készítettem el, szám szerint 6 lapot!
Az arány, hogy 1 tojás fehérjéhez, 1,5 dkg darált dió, 1,5 dkg liszt és 2 dkg cukor kell.
Összesen 9 tojásfehérjét használtam.
A tortaformának csak a lemezét használtam, és kenőkéssel szépen el tudtam kenni rajta a tojásfehérjés masszát.
Érdekessége,hogy a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vertem, és hozzászitáltam a diós lisztet. Nem kell bele a sárgája!
A krémem:
* 2 cs. vaníliás pudinpor
* 7,5 dkg cukor
* 8 dl tej
* 10 dkg darált dió
* 4 dl tejszín
* 1/2 ü. rumaroma
A tejet feltettem lábasban forrni, amiből egy picit elvettem, hogy csomómentesen ki tudjam kavarni a cukros pudingport. Amikor forrt a tej, műanyag (hőálló) habverővel szépen kevergettem, miközben hozzáadagoltam a pudingot.
Sűrűn kevergetve hűtöttem ki. Közben ledaráltam a diót, és kimértem belőle először 100 g-ot, majd belekevertem a pudingba, a rumaromával együtt.
A tejszínt kemény habbá vertem, és óvatosan a krémbe forgattam.
Ezzel töltöttem meg a tortát, úgy, hogy olyan vastag krém legyen a lapok között, mint amilyen a lap maga. Maradt az oldalára is. Szépen azt is elkentem. A tetejére nem!!!!!!!!
Azt oldalát bepaníroztam még darált dióval. Behűtöttem egy napra.
Díszítés:
* 5 dkg étcsoki
* 20 dkg fehércsoki
* oldalára darált dió
* formixból rózsa és levél
* 1 dl tejszín
Mikróban sűrűn kivéve és kevergetve felolvasztottam a fehércsokit, miközben párhuzamosan gőz fölött olvasztottam az étcsokit is.
Előtte elkészítettem sütőpapírból zsákot, aminek a végét kis sem kellett vágnom,mert egy picit eltávolodott egymástól a papír a csoki súlyától.
Rákentem kenőkéssel a torta tetejére a fehércsokit, de már akkor éreztem,hogy gyoran keményedik....
Ezután gyors spirálozás az étcsokival is, amit direkt nem a közepétől kezdtem most.... Szóval mire már oda jutottam,hogy kihúzzam a vonalakat, szépen megdermedt a csoki:(:(:(:(
Hát nagyon nem így képzeltem el, de sajna ez most így sikerült......Azért a cukormáz lassabban szárad....:S
A virágot és a leveleket előző nap készítettem el, most csak tejszínhabbal ráragasztottam a csokitetőre.
Felvert tejszínhabbal díszítettem még fel.
Sajnálom, hogy nem lett szebb, pedig nagyon szerettem volna....
Az ünnepelt viszont odáig volt érte, szóval ez a lényeg! Remélem ízében sem fognak csalódni!:)
Szia Brigi!
VálaszTörlésEgyszerüen fantasztikusak a tortáid!!! Mindet megtudnám kóstolni:)
Lenne egy kérdésem: tudsz-e ötletet adni,hogy a 2,5 éves kisfiamnak milyen tortát készítsek,mert tejre allergiás? Van e valami szuper recepted?
Előre is köszönöm!
Üdv.: Kata
Ahhoz képest, hogy amatőrnek mondod magad, nagyon szép tortákat sütsz. Míg el nem olvastam a bemutatkozásod, azt hittem, hogy profi cukrász vagy.
VálaszTörlésGratula.
Köszönöm szépen!
VálaszTörlésMost iratkoztam be az ősszel egy OKJ-s cukrásztanfolyamra, szóval rövidtávú céljaim között ott a profi cukrászság!:)
De szerintem az ember holtáig tanul, szóval sosem lesz profi:):):)
Köszönöm a bókokat!
Babuci!
Mikor Milánom tejallergiás volt, akkor én vajkrémeket készítettem, csak porcukor, Liga margarin és amivel ízesítettem. Kókusz, vagy tejmentes kakaópor, stb....
Van itt is a létra torta és a ló torta, azok is tejmentesek!!!!:)Mondjuk azok gesztenyés krémek, mind a kettő más!
Nagyon szép a torta!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!:)
VálaszTörlés