2010. december 28., kedd

LÚDLÁB TORTA

Ezer éve nem sütöttem már lúdláb tortát, mivel ahogy említettem, a vajas cuccokat annyira nem szeretjük.

Utoljára apukám 45. születésnapjára sütöttem, az is több, mint 7 éve volt már....
Most viszont ezt kértek, és nem mondhattam nemet, szívesen sütök!:)
Tészta:
* 3 tojás
* 3 evőkanál liszt
* 1 evőkanál keserű kakaópor
* 3 evőkanál cukor
* ici-pici víz

Krém:
* 3 dl tej
* 40 g csokipudingpor
* 4 evőkanál cukor
* 200 g vaj
* 100 g étcsokoládé
* 2 cl rum

Töltelék:
* 330 g magozott meggybefőtt lecsöpögtetve

Bevonáshoz:
* 150-300 g étcsokoládé

Díszítéshez:
* tejszínhab
* meggybefőtt

A piskótát megsütöttem egy 24 cm-es tortaformában., majd körbevágtam a szélét, liszteztem a tetejét és kiborítottam a formából, úgy,hogy a kapcsot leszedtem róla, és az  alja maradt a piskótán. Amikor kihűlt, megfordítottam, leszedetem a sütőpapírról, és leporoltam róla a lisztet.
Visszatettem a kapcsos formába.
A pudingot cukrosan megfőztem. A hűlési folyamatnál fontos, hogy sűrűn kevergessük, hogy ne bőrösödjön.
Szóval közben a vajat jól kihabosítottam. Kimértem a csokit is.
A meggyet lecsöpögtettem, majd kimértem. Nekem úgy jött ki,hogy egy befőttes üvegnyiből félretettem 12 szemet a tetejére, és a többit használtam a torta belsejébe.
Amikor kihűlt a puding, de tényleg hidegre, apránként adagoltam a vajhoz, amit közben gépi habverővel kevertem. Ezután felolvasztottam gőz fölött a csokit, és még melegen a krémhez csurgattam, és tovább kevertem.
Nekem még hiányzott belőle valami, szóval beleraktam 2 cl rumot. Így már érezni lehetett egy kis pikantériát rajta, de nem érződött ki rajta az alkohol, szóval nem is tettem bele többet.
A piskótára kentem a krém felét, majd szorosan egymás mellé csücsültettem rá a meggyszemeket, és megint rá a krémet, ezt dermesztettem ki.



A csokimennyiséget azért "tág" körben írtam,mert ki hogy szeretné bevonni.
Ha csak a tetejére egy kör csokiréteget szeretnénk, ahhoz elég a 15 dkg.
Ha az egészet szeretnénk bevonni, akkor 20 dkg is kell, de érdemes egyből 30 dkg-ot felolvasztani, mert úgy könnyebb bevonni, ha gyorsan van mit rá-rá önteni. Tudom, utána marad meg belőle, de átszűrve, még újra lehet használni, igaz, hűtőben kell tárolni, és kb. 1 hétig áll így el.
A tejszín is relatív,hogy mennyit verünk fel. 1 dl bőven elég,ha csak a tetejére szeretnénk 12 copfot tenni, de ha az oldalát is fel szeretnénk vele húzni, akkor már egyből 2-3 dl is kellhet. Én csak a tetejére tettem csokit, 15 dkg-ot, és az oldalát is felhúztam és a tetejére tettem copfokat. Szóval így nekem nem egészen 3 dl tejszín fogyott el.
Azt hiszem az alapot leírtam, innen már lehet variálni, ki hogy álmodja meg!:)

4 megjegyzés:

  1. Hu ez nagyon jól néz ki.Ügyes vagy!
    Én is imádom a lúdláb tortát:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon , nagyon szép lett,és a vajas krémeket én sem szeretem, de így meggyel szerintem finom lehet:)

    VálaszTörlés
  3. Még én sem sütöttem soha,annyira nekem sem jön be az ilyen fajta süti.Nagyon-nagyon szép lett!

    VálaszTörlés