2010. december 17., péntek

KISVAKOND A CSOKITORTÁBAN


Csokitortát kértek, és annyit tudtam kiszedni a jóga társamtól, hogy a 3 éves kisunokájának vinné, aki imádja a kisvakondot....Ez lett belőle, nem haragudott meg, amiért átvariáltam a sima körtorta kérést....:)
 A piskótát nem az általában használt tortaformámban sütöttem meg, hanem egy nagyobb, azt hiszem 27 cm átmérőjűben és egy 18-asba.
Egybe kikavartam a piskótamasszát és eloszottam a két tortakarikában. Így sütöttem ki őket.
Mind a kettőt körbevágtam, majd felül beliszteztem, és pofára borítva  hűtöttem ki, hagyva a lemezt a fenekén. Így szép lapos lett mind a kettő, mármin nem puklis.
A lapokat ketté vágtam.
A kisebb lap felső részét még kisebb körre vágtam, és a leeső részeket feldaraboltam, a maradékot pedig egy kis tálba belemorzsoltam.

PISKÓTA:
* 9 tojás
* 9 evőkanál víz
* 270 g liszt
* 10 g sütőpor
* 9 g vaníliás cukor
* 36 g kakaópor
* 270 g cukor

KRÉM:
* 100 g étcsoki
* 10 g étkezési zselatin
* 4,5 dl tejszín
* 40 g porcukor

A krémhez felolvasztottam az étcsokit, és melegítettem zselatint is. Közben a porcukorral felvertem a tejszínt, és ebbe csorgatam a kihűlt zselatint és a még folyós csokit.
Szépen elkevertem, és meg is lett a krémem.
A két alsó lapot betöltöttem, majd kívülről is átkentem.
A felső vakondtúrást külön csináltam, először az egyik lapra rákentem a krémet, ráraktam a kisebb karikát, majd kipótoltam az ívet krémmel, majd mentek rá a kis levagdosott részek. A közepét meghagytam a kisvakondnak. Próbáltam szép gúla szerűt készíteni, majd "bepaníroztam"  piskótamorzsával.


A tálba megdermedt falon maradt csokit megit melegítettem, és így nyertem még egy kicsit. Ezt a nagy tortalap krémes közepére locsoltam, és már raktam is rá a túrást....Ez amolyan rögzítő funkciót látott most el.
60 km utazáshoz akartam bebiztosítani a tortát.
Még egy praktika, hogy a tálcára a papírcsipke alá pár unylenyomat készítettem krémből, és rányomtam a papírt. Nem látszik, de rögzíti  a papírt a tálcán, így az sem fog csúszkálni.
Szóval alap megvan, rajta a vakondtúrással. Ekkor kidermesztett zöld formicot fogtam, és citromhéj reszelővel lereszeltem....
Az alsó lapot oldalról recés habkártyával végighúztam,majda  tetejét, ami kilátszik a vakondtúrás mellett, megszórtam a lereszelt formixxal. Ezután jöttek a készen vett virágok, amiknek az alját ecsettel picit benedvesítettem, és rányomtam a tortára.
A kisvakondot előző éjjel készítettem.
Szürke volt az alapformixom. A testével nem nagyon foglalkoztam, mondom úgysem fog látszani...Feketére festettem, ahol kell, vágtam rá fehér szemet,majd arra is festettem feketét, na meg a piros orr, amit még festeni kellett. A haját másnap készítettem el csokiból.
Tudom, a kis kezecskéjét is lehetett volna szépen testszínű formixból és kidolgozni, de nem akartam annyira belemélyedni, így is csak egy sima körtortát kértek tőlem.........:)

5 megjegyzés:

  1. Jaj de édes.Nagyon jól sikerült ,ügyi vagy:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyos lett!
    Nekem is ez volt anno a kedvencem:-)

    VálaszTörlés
  3. szia! Én is szeretnék ilyet készíteni. A kisvakondot fondantból gyúrtad, vagy alatta puncsmassza van? A haja is fondant?

    VálaszTörlés