2012. január 30., hétfő

EPRES CHARLOTTE

Bálintnak készítettem ezt a tortát, párom nővérének a fiának, a 15. születésnapjára. Epertortát kért megint, de próbálok mindig más "csomagolást" adni neki:) Tavaly cipőt kapott.
Most Charlotte jelleget készítettem.
4 tojásból készítettem vizes piskótát, elkentem sütőpapírral bélelt gáztepsin. Kb 10-15 perc alatt készre sütöttem. Azonnal kiborítottam gyúródeszkára, lekaptam a hátáról a sütőpapírt, de vissza is csúsztattam alá.....Aztán sütőpapírostul, jó szorosan feltekertem, majd így rögzítettem (hogy ne guruljon szét), és hűtöttem ki. (Szóval bőrös rész van kívül, a lyukacsos belül...mivel az fogja magába szívni a dzsemet.)
Amikor kihűlt, megkentem a belsejét eperdzsemmel, majd szorosan visszatekertem. Kb. ujjnyi vastag szeleteket vágtam, függőlegesen, nem sréan!
Félgömb formájú tálat kibéleltem úgy folpackkal, hogy kifelé is lógjon belőle. Aztán pont a közepére raktam az első piskótatekercset, majd szorosan mellé a többit is, míg tele nem lett a félgömb. Aztán beletettem a krémet, és a tetejére is vízszintesen pakoltam piskótatekercset. Csaltam, mert kb 2 még kellett volna, azt tejbe áztatott keksszel pótoltam. Tehát legközelebb vagy két rudat készítek, vagy vékonyabbra szeletelem:)

TEJSZÍNES EPERKRÉM:
Hozzávalók egy 16 szeletes tortához:

  • 450 g-os mirelit eper (jobb híjján, ha nincs friss)
  • 150 g porcukor
  • 10 g étkezési zselatin, feloldva 1 dl vízben
  • 4 dl növényi tejszín
Nagyon pikk-pakk dolog! Turmixgépbe bele az epret a cukorral!
A zselatint picit melegíteni kell,hogy elolvadjanak a szemcsék. Mielőtt hűlés közben elkezdene kötni, hozzá kell önteni a félig felvert habhoz, és tovább verni, kemény habbá. Aztán a habot és a tejszínt óvatosan egybe kell forgatni. Ha hígabb lenne, vagy túl édes, pici citromlével lehet korrigálni rajta!:)

4 megjegyzés: