2012. január 8., vasárnap

TÖRPOKOS

Ez a torta nagy kihívás volt számomra. Bár nem volt feltétlen kikötés, hogy 3D-s ülő legyen, én mégis egyből így képzeltem magam elé. Na, ekkor jött a kérdés, hogy ugyan mégis hogy? Néztem a neten videókat, de ott mindegyiknek hungarocell feje van. Most már értem miért!:) Baromi nehéz!!!!
Nekem ennél a tortánál tejszínes túrós-barackos íz volt.
Úgy készült, hogy sütöttem egymás után 2x 4 tojásból vizes piskótát, 18 cm átmérőjű formában . Nekem akkorára feljött,hogy puklis maradt mindkettő teteje. Kihűlés után mindkettőt 4-be (nem 3-ba) vágtam.
Töltésnél úgy töltöttem be a krémmel,a fejénél legyen a két felpuklisodás. Az egyiket alulra, másikat meg a legtetejére tettem. Így dermesztettem ki a két tortát.
Az alsó emeletet kúpszerűre faragtam először, majd bevágtam a lábánál, és kipótoltam leeső résszel. Aztán ehhez mérve kerekítettem a hasát, és a többi részét. Akartam kart is felrakni neki, de úgy nehezebb lett volna burkolni. (Így sem volt egyszerű!!!!!!!)
A felső résznél nekem kapóra jött a pukli, abból képeztem ki a sapkáját. Majd hagytam ki a fölét,és abból indulva ki kerekítettem az egészet.
Este töltöttem be, éjszaka faragtam, hajnalban pedig lekentem vajkrémmel vékonyan az egészet.
Először a kék részeket burkoltam be. Unidecet használtam, és por ételfestéket.
A kinyújtott lapot függőlegesen helyeztem a tortára, és körbefordítottam rajta, mintha csak törölközőt vett volna fel fürdés után!:) Az illesztési pontot hátulra kalkuláltam.
Aztán a fejét is így csináltam, a sapkát már nem, az jelezte felfelé meddig is kell kékkel burkolni. Az arcára raktam egy puklit, amit fogpiszkálóval rögzítettem, ez volt az orra. A szája helyére raktam kinyújtott feketét.Ezután burkoltam le a pofit:) A szemet fehérrel csináltam és bele fekete ovális pontot raktam. Íveltem neki fekete marcipánból szemöldököt és szemüveget is. A száját pedig kivágtam, így bukkant elő alulról a fekete. Raktam neki piros nyelvet is.
A sapka fehér unidecből lett. de ezt már úgy burkoltam, mint egy sima tortát, felülről borítottam rá az "anyagot". Elején meg is gyűrtem, de direkt!:)
A talpa unidecből lett készítve, oda is rögzítettem hurkapálcával, majd úgy borítottam le megint, mint a mellkasát, annyi különbséggel,hogy a lába között bevágtam,hogy véletlenül se essen le a lábáról az anyag, míg körbefogom vele a naciként a törpöt. Aztán már csak igazítás volt. Csináltam neki kékből farkincát is, és karokat is. A karokat nem rögzítettem semmivel, csak vízzel tapasztottam a vállrészhez. A karton annyira krémes-maszatos lett, hogy a végén levágtuk. Ha ezt burkolás előtt tesszük meg, akkor a fehér nadrágját úgy vágtam volna le alul,hogy takarva lett volna a karton....Tanultam a dologból!:)
A fejet először úgy tettem a testre,hogy két hosszú műanyag csövet szúrtam le, és arra tettem a fejet. A képen így látható. De mivel nehéz a fej, a töltelék meg puha tejszínes, ezért levettük a fejet, és korrigáltuk. Az egyik rudat elvágtuk nyakvonalban. Raktunk kartont a feje alá, amit átszúrtunk a hosszú  rúddal. Majd így rá a fej. Sokkal stabilabb lett így. Már csak kék unideccel kellett betakarnom a nyakrészt.
Remélem semmit sem felejtettem ki a leírásból...
Na és akkor jöjjenek a fázisfotók....









7 megjegyzés: