2011. február 24., csütörtök

MEZ TORTA

Ez a torta az egyik barántőmnek készült, illetve ő lepte meg vele a férjét. Kicsempészte a focista mezét, és odaadta nekem,hogy ilyet kér. Hasonló lett :) Kikötés volt,hogy ne legyen leburkolva, csak tejszínnel lekenve, mert a kislánya nem szereti a marcipánt. A barátnőm viszont igen, de azt hiszem, sikerült arany középutat találnom a két véglet között...
Mértanilag lekicsinyítettem az eredeti pólót. Elővettem a legnagyobb gáztepsimet, és ahhoz néztem a hosszát.
Amikor a megrajzolt sablont rátettem a tepsire, csak az egyik újja fért rá, de gondoltam a leeső részből meg majd pótolom a másikat.
A piskóta:
Sütöttem ebből 3-at:
* 4 tojás
* 4 evőkanál víz
* 110 g cukor
* 110 g liszt
* 4 g sütőpor
* 10 g őrölt pörkölt mogyoró

A krém:
* 8 dl tej
* 8 púpos evőkanál cukor
* 80 g vaníliás pudingpor
* 50 g őrölt pörkölt mogyoró
* 1 ü. tejszínes mogyoró arom
* 8 dl tejszín

A piskótát a hagyományos úton készítettem.Kisütöttem a lapokat, majd hagytam kihűlni.
A krémhez a pudingport kikevertem a cukorral, és kevés tejjel csomómentesre varázsoltam. A többi tejet felforraltam,majd bele a cukros puding, és sűrű kevergetés közben készre főztem. Hagytam kihűlni. Még lancsos állapotban kevertem hozzá az aromát, a mogyorót már csak teljesen kihűlt állapotában. A hűlés folyamtátkihasználva kiszabtam a sablon segítségével a piskótából a mezeket. A pótlást úgy végeztem,hogy egyszer a jobb, egyszer a bal ujját pótoltam ki.
A krémet úgy fejeztem be,hogy felvertem 8 dl tejszínt kemény habbá, és azzal lazítottam fel a mogyorós pudingot.
A töltés előtt akadt némi probléma.........Egyik tálcára sem fért rá. A két óriásira sem,mert az ujja miatt széles is volt, nem csak hosszú....No, nem adtam fel, felkutattam a lakást, és találtam kartondobozt, abból vágtam tálcát. Bevontam alufóliával, nem volt hirtelen jobb ötletem. Fotózás szempontjából nem a legjobb,mert tükröződik. Talán rakhattam volna alá tortacsipkét, de ez is csak most jut eszembe persze............
Szóval az egész krém belement, lekentem kívülről is vele a tortát. Egy éjszakára bedermesztettem.
A formix kiegészítők közül az emblémát készítettem el előre. Nem kevés pepecs munkát vett igénybe, de elég hasonló lett, mint a eredeti. A csíkokat már csak a legvégén készítettem és tettem rá a tortára.
A póló csíkos volt, így 3 dl felvert tejszínt igénybe véve lekentem még a tortát, és habkártyával berecéztem. Az ujjánál persze más irányban. A gallért kinyomócső segítségével tettem térbe. A formix kiegészítők szerintem feldobták az egyébként fehér mezt, és így a barátnőm is tudott enni az "édes gyurmából" (ahogy a fiam mondaná). Az alját útközben megigazítottam a pólónak,mer a képen még picit csálé, de már utána nem fényképeztem le. Szóval képzeljétek hozzá:)
Remélem sikerült örömet szereznem az ünnepeltnek is!:)

1 megjegyzés:

  1. Szeritem szép lett....az emblémát kiváltképp szépen megoldottat.
    Ügyes csajszi vagy!!!

    VálaszTörlés