Ezt a tortát nem tudom miért, de mindig január-februárban kéri a család, de higyjétek el, a legjobb a friss eperből, szezonban!
Hozzávalók (16 szelethez):
Tésztához:
- 3+3+3 tojás
- 6+6+6 evőkanál cukor
- 6+6+6 evőkanál liszt
- 3+3+3 evőkanál víz
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 kiskanál citromhéj
Krém:
- 1 cs. Dr.Oetker étkezési zselatin (1 dl vízben feloldani)
- 50 dkg eper + a díszítéshez esetleg
- 10 dkg cukor
- 3 dl tejszín+2 dl a díszítéshez (ehhez is kell zselatin)
Elkészítés:
Az epret összeturmixoljuk a cukorral. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük az eperpéphez, és betesszük a hűtőbe az így kapott összekevert masszát. Ha már kezd kocsonyásodni, kivesszük a hűtőből, és belekeverünk 3 dl tejszínből vert kemény habot. Ezt is hűtőbe tesszük, míg kenhető, és nem folyós lesz.
A piskótákat megkenjük a krémmel, majd kívülről is bekenjük. Mindig a legfelső lappal kezdjük, hogy ha az oldalára esetlegesen, ha nem jól osztottuk szét, és nem marad, nincs gond.
A 2 dl tejszínt is felverjük, amit fixálunk kb. 1/2 cs. vízben feloldott zselatinnal.
A díszítés már a fantáziára van bízva. Eper szezonban, inkább az eperszemek domináljanak a tortán. Télen, amikor befőttel dolgozunk, akkor pedig a tejszínhab.
Formailag már mindenki úgy variálhatja, ahogy akarja. Ez egy átlag torta adagja. Kísérletezz, formákkal is, tuti sikere lesz a családban!
2009.06.08-án írt bejegyzés a Hot-dog magazinomból
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése