2011. február 16., szerda

LÓFEJ TORTA

Elég érdekes kérés volt,mert ugye nem elég,hogy lófej (amit még ugye nem készítettem), de Eszterházyt kértek. Ami ugye 6 lapos...... Eleve nagyon vékony lapok, törtek, és sokszor puzzle-ként kellett játszanom vele.........
Szóval az egész 9 tojásfehérjét igényelt. Most kimentem és direkt lemértem centivel a pofára borított tepsiknek az alját, mert ugye azon sütöttem a lapokat ki.
A nagy, amiből 3 lapot is csináltam, az 20,5*32 cm-es, a kisebb pedig 20,5*32, abból csak 1 készült.
A párommal nézegettük a neten a ló képeket, és egy grafika megtetszett, kinyomtattuk (köszönöm a segítséget a rajzolónak, bárcsak tudná kié, név szerint is említeném). Aztán kivágtam róla a lovat. De olyan levágott volt oldalt a nyakrész......Mindegy.
Írom először a lapok receptjét.
Szóval vizsgatételekből néztem. 1 tojásfehérjéhez számítunk 1,5 dkg lisztet, 1,5 dkg olajos magvat( ugye én most darált diót használtam), és 2 dkg cukrot. Kis szorzással máris rájöhettek, miből mennyit használtam.
Először 5 tojásfehérjét vertem keményre a cukorral, miközben összekevertem a hozzá mennyiségben illő lisztet a darált dióval. Majd a tojáshabra szitáltam a lisztes diót, és óvatos mozdulatokkal egybeforgattam. Habkártya segítségével kettéosztottam az adagot. (Elfelejtettem írni,hogy a nagyobb, azaz gáztepsiből nekem kettő van...) Szóval sütőpapírt tettem a fejre fordított gáztepsikre, és egy ici pici pöttyöt tettem a krémből a tepsire, és úgy "ragasztottam" rá a sütőpapírt
Aztán a kettéosztott krémeket egyenletesen elsimítottam rajta, majd kisütöttem őket.
A következő adag már 4 tojással készült, itt egy gáztepsit és a kisebb előbb említett tepsit használtam. Arány....3 evőkanálnyi a kisebbre, 5 a nagyra, és így tovább....
Ezeket is kisütöttem.
Aztán mikor kihűltek a lapok, akkor rátettem a sablonlovat, úgy,hogy tüköroldalt ráférjen még egy. Szóval egy lapból kijött 2 ló is.
Persze nem ez a nyaknagyság, amit a képen láttok....Amennyire a tésztalap engedte, hagytam a nagyságot, de ami már a piskóta végét jelentette, ott pótolnom kellett...Erre volt jó a kisebbik tepsis sütés.
Készítettem egy karton sablont, pici ráhagyással (a krémet és a burkolást is rászámítottam).Ez azért fontos, mert így sokkal könnyebben tudom ezek után mozgatni a lovat. Szóval arra pakolgattam rá a lapokat.

A krém:
* 4 dl tej
* 40 g vaníliás puding
* pár evőkanál darált dió (már nem tudom pontosan mennyit vett fel..)
* 4 púpozott evőkanál cukor
* 4 dl tejszín

A pudingot felfőztem, és kihűlés után belekevertem a diót. Mehetett volna bele egy kis konyak is, de nem tettem,mert kislánynak készült.....
A puding kihűlése után felvert tejszínnel kevertem ki, és ezzel kentem le a lapokat.
Majd az egész lovat körbekentem vele. Egy éjszakára behűtöttem.
Még a sütés és töltés napján, este, begyúrtam színre a formixot. Barna Wilton ételfestéket használtam hozzá.
Másnap burkoltam, majd díszítettem. A kantárt többször átvariáltam, sehogy sem akart sikerülni......És a nap is nagyon odasütött, olyan ragacsos volt már a formix, nem volt jó dolgozni vele. Szerencsére a behűtés után nem látszódott ez a malőr, csak én éreztem, mikor már a vége felé jártam.....
A fülét úgy tettem oda,hogy gézdarabbal kitámasztottam a tálcához,hogy megálljon így. Aztán ilyenre száradt ki.


2 megjegyzés: