2010. október 27., szerda

EXTRA MÉRETŰ TEJSZÍNES CITROMTORTA


Ivánkám volt bölcsis dadusának 40. születésnapja volt. Szerveztek is neki egy meglepetés szülinapi bulit, én sütöttem neki a tortát. Persze jó nagynak kellett lennie és citromosnak is,mert az a kedvence.
Gondoltam,hogy azt sütöm meg, amit apósomnak, a vajasat, csak nem diabetikusan, amikor rátaláltam erre a receptre a desszert.eu-n.
Ez tejszínes, könnyed. Nem akartam zsákmacskát, ezért pici adagon kipróbáltam a krémet, hát...vérre ment köztünk,hogy ki mennyit egyen belőle :) Egyszóval: mennyei finom.
Az adagot egyből meg is dupláztam, hisz a 30-as formámba készítem. Erre csak egy piskótalap kell, az aljára, na de a tortaforma alacsony. Ezért a már fekete-erdő tortánál használt technikát vetettem be, csak ezúttal nem alufóliával tekertem be a müzlis kartont, hanem folpackal. Így megmagasítottam a peremet, nem is kicsit. De nem is baj, hisz majdnem tele lett!!!! Csak néztem, milyen magas is lett.
Na de a recept. Aminek persze, a felét vegyétek, ha ti is meg szeretnétek sütni, csak átlag tortaformában:
  • 4 tojásból piskótalap
  • 1 l 20%-os tejföl
  • 1 l tejszín
  • 4 db nagyobb citrom (reszelt héja is leves is kell!!!)
  • 260 g cukor
  •  1,75 csomag babapiskóta (a recept egy sima tortához 14 db-ot írt, én úgy pakoltam,hogy nem számoltam, csak kiraktam a sorokat...., ami a sima tortánál szimpla sor, de én kétszer is raktam babapiskótás sort)
  • 30 g zselatin
  • díszítéshez is tejszín, citromkarikák és citromfű levél
Elkészítettem hagyományos módon 1 db tortakarikát, majd hagytam kihűlni. Kiszedtem a  formából, leszedtem a papírt róla, majd vissza beletettem a formába, papírral a "fenekén" . Aztán kibéleltem a formámat a folpack-os kartonnal.



A zselatint a csomagolását követően elkészítettem, és hagytam hűlni.. Közben kikevertem a tejfölt a cukorral, belereszeltem a citromhéjat, és a citromok kifacsart levét. Ha kihűlt a zselatin oldat, akkor azt is belekeverem.
Ezután vertem fel a tejszínt, és óvatosan belekevertem. A legeslegnagyobb tálam kellett ehhez.....Szemre harmadoltam az adagot. Rákentem a piskótára 1 réteg krémet (jobban mondva öntöttem, és úgy kentem el), majd szépen szorosan kiraktam a tetejét babapiskótával.
Megint krém, megint piskóta. A végén pedig a maradék krémet rákentem.

Hűtőben fagyasztottam egy egész éjszakán át.
Másnap szépen lecsatoltam a formám szélét, aztán óvatosan lehúztam róla a folpack-ot. Nagyon szépen le is jött.
Ezután, vertem fel tejszínhabot, amit zselatinnal rögzítettem. Ismét arra az álláspontra jutottam, hogy nagyon nagy a torta, nem szélesítem és magasítom még a habbal is....
Szóval körbekentem tejszínnel a tortát, és fogas habkártyával mintáztam. Ja, és a lényeg. Amikor a tortaforma aljáról ráraktam a tálcára a tortát....Leszedtem a sütőpapírt, és még a kartonkerettel együtt tettem át. Gondoltam talán ez is fontos lépés lehet....
A tetejének a szélét végig tejszínhab-halmoztam. Megmondom őszintén elég lágyra sikerült most a habom...
Aztán a vékonyra vágott citromkarikákat egy oldalon középig bevágtam, és mindkét felét a másik irányba fordítva picit megcsavarta, és úgy állítottam bele a halmok közé. Mindezt a szélére. A közepére citromkarikákat fektettem, hogy elférjen a 40 szál gyertya, (mert ugye abba is tudják szúrni)köré pedig még egy-két tejszínhabhalmot nyomtam.
Citromfű kinti kapacitása befuccsolt, hisz hideg van. Azért találtam még egy pár friss, zöld hajtást, le is csipkedtem, és bevittem. Szűrőn át megmostam, és lecsepegtettem. Nagyon picurikat találtam csak, így csipesz segítségével szúrtam a középre halmozott tejszínekbe, lehetőleg úgy, hogy a levelek mindig a kör pereme felé hajoljanak.
Ez az első ilyen tortám, szerintem elég tűrhetően sikerült. A bulin ízlett és tetszett is, a lényeg meg nekem ennyi.
Lehet születésnapomra ilyet sütök nemsokára magamnak!!!!

6 megjegyzés:

  1. Ez a torta nálunk is nagy kedvenc, én is rengeteget készítek belőle.
    Nagyon szép és magas lett!! Én is fogom duplázni, köszi az ötletet:)

    VálaszTörlés
  2. Nagy tanulsága volt ennek a tortának a megsütése!!!
    Mivel nagy volt, így nem tudtak neki tálcát hozni. Kölcsönadtam...Hogy majd holnap küldik vissza...
    Azóta is leshetem...

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok épp most készítem a tortát és a zselatin nagyon csúnyán összeállt pedig mindent gy csináltam mint ahogy le van írva , ilyenkor mi van ? Mit csináljak?

    VálaszTörlés
  4. Hát picit melegíteni kell a zselatint,hogy feloldódjon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Már sikerült épp díszítem a tortát csak ez az első citrom tortám és azt hittem hogy én kavartam el valamit , de nem :) Már minden okés , amúgy nagyon nagyon szupik a tortáid sokszor "lopom" a trükköket :)

      Törlés
  5. én is kifogom probálni nagyon jó nekem tetszik mennyi tejszin hagyjak diszitésre?

    VálaszTörlés